Dziecko i Figura

Aktywność fizyczna

Uważaj co jesz! Te produkty mogą Cię ZABIĆ!

       Na świecie istnieje wiele produktów, które bez odpowiedniej obróbki mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Niektóre naprawdę Was zdziwią!

 

  1. Pędy bambusa – często używane w kuchni azjatyckiej. Pamiętajcie aby zawsze porządnie je ugotować! Jedzone na surowo, zawierają toksynę, produkującą cyjanek w jelicie.

 

 

 

 

 

  1. Maniok – roślina ta pochodzi z Brazylii, znany jest także w postaci sproszkowanej tapoci. Jego przygtowanie nie jest takie proste. Maniok przed spożyciem powinien być namoczony i sfermentowany a dopiero potem ugotowany. Jedzenie go na surowo może mieć śmiertelne skutki! Dlaczego?Ponieważ maniok zawiera cyjanogenne glukozydy, które uwalniają cyjanowodór.

 

 

 

 

  1. Kurczak – najpopularniejsze mięso na naszych stołach, surowy kurczak podatny jest na bakterie salmonelli.

 

 

  1. Rozdymka – nigdy nie słyszeliście o niej? To japońska trująca ryba i ich narodowy przysmak. Spożycie rozdymki źle przyrządzonej może skutkować zatruciem, nawet śmiercią. Trucizna jaką zawiera w sobie Fugu, jest groźniejsza nawet od cyjanku! Ponadto kosztuje bardzo dużo. Większość ludzi chwali sobie jej smak.

 

  1. Czerwona fasola – pewnie Was to zdziwi ale czerwona fasola także może okazać się niebezpieczna. Należy odpowiednio podgrzać ją do wysokiej temperatury aby pozbyć się toksyn, które w niej występują. Inaczej wygląda sytuacja z fasolą w puszkach, jej gatunki są bezpieczne.

 

 

Bądźcie ostrożni i czujni prz obróbce kurczaka, a rybę rozdymkę jedzcie tylko sprawdzonych miejscach. Smacznego!




  
Wyżej