Maliny – dlaczego warto je jeść?

Mimo iż o tej porze roku możemy dostać je tylko w formie mrożonej, warto włączyć do swojej diety te zdrowe i przepyszne owoce. Dlaczego?

Jakie wartości mają maliny?

Maliny są piękne, soczyste i wspaniale smakują. Są niskokaloryczne (jedyne 52 kcal na 100 g) i mają niski indeks glikemiczny (25). Przy okazji są bogatym źródłem naturalnego błonnika i przeciwutleniaczy. To właśnie wysokie zdolności antyoksydacyjne przyczyniają się do wyjątkowości malin. Badania wykazały, że organiczne związki chemiczne, takie jak antocyjany, taniny, kwercetyna, kwas galusowy, cyjanidyna, pelargonidyna, katechiny, kemferol i kwas salicylowy (antyoksydanty) – pomagają w walce z nowotworami, starzeniem się, stanami zapalnymi i chorobami neurodegeneracyjnymi. Maliny zawierają ich bardzo dużo.

Czytaj też: Figi – wspaniałe owoce, które warto włączyć do swojej diety

maliny
Unsplash

Trzeba jeszcze nadmienić, że świeże owoce charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, która również posiada właściwości przeciwutleniające. Dodatkowo, podnosi odporność organizmu i zapobiega wpływowi wolnych rodników. Działanie antyoksydacyjne wykazują także witaminy A oraz E, które także występują w malinach.

Pod względem pojemności antyoksydacyjnej (ORAC), maliny zajmują pierwsze miejsce na liście biologicznych antyutleniaczy. Te owoce jagodowe zapewniają także porządną dawkę minerałów, takich jak: potas, mangan, miedź, żelazo i magnez. Potas reguluje pracę serca i ciśnienie krwi, mangan wspiera tworzenie enzymów, miedź i żelazo biorą udział w produkcji czerwonych krwinek, a magnez zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu ruchowego i nerwowego.

Mimo wszystko maliny mają swoje wady – mogą wywoływać silne reakcje alergiczne, ich sok trwale zabarwia tkaniny, a cena sklepowa nie jest najniższa.

Czytaj też: Oto 10 owoców o właściwościach leczniczych!

Źródło: Nutrition-and-you.com

Zdjęcia: Unsplash

Komentarze

Komentarze