ZDZIWISZ się, jak łatwo możesz USUNĄĆ PESTYCYDY z powierzchni OWOCÓW. Wystarczy ŚRODEK, który każdy ma w KUCHNI!

Skuteczność tej metody potwierdziły badania przeprowadzone przez naukowców z University of Massachusetts w USA.  Przemywali oni zanieczyszczone owoce trzema cieczami: czystą wodą, wodnym roztworem sody oczyszczonej oraz zatwierdzonym przez Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska środkiem wybielającym Clorox.

Najskuteczniejszy okazał się roztwór sody oczyszczonej- tej samej, której każdy z używa do domowych wypieków. Kąpiel owoców w roztworze trwała ok 12-15 min i usunęła 80 % tiabendazolu i 96% fosmetu- dwóch typów pestycydów.

Woda i roztwór z wybielacza okazały się dużo mniej skuteczne.

Dlatego warto zrobić owocom kilkunastominutową kąpiel w roztworze sody, by pozbyć się większość  niepożądanych substancji z ich powierzchni. Należy jednak pamiętać, że pestycydy wnikają też w głąb owoców i około 20% z nich tam zostaje.

Źródło: interia.pl

Zdjęcie: pixabay.com

KB

Komentarze

Komentarze