Cukrzyca i cholesterol – wzajemne oddziaływanie
Ryzyko chorób układów krążenia u diabetyków, którzy cierpią na zakłócenia przemiany tłuszczowej, jest trzy razy większa niż u osób, które nie chorują na cukrzycę. Jakie ryzyko niesie wzajemne oddziaływanie cukrzycy i cholesterolu?
Cukrzyca a cholesterol
Cukrzyca to choroba wywołana zakłóceniami przemiany węglowodanowej: stężenie cukru we krwi jest większe, niż wynosi norma. Po pewnym czasie prowadzi to do uszkodzenia naczyń krwionośnych. Niezwykle ważne jest wczesne i konsekwentne leczenie cukrzycy, ponieważ w następstwie zaburzeń przemiany materii mogą rozwinąć się ciężkie powikłania. Podczas tej dolegliwości często dochodzi do tego, że cukrzyca uszkadza ścianki naczyń krwionośnych, wskutek czego cholesterol może się szczególnie łatwo na nich odkładać.
Kilka czynników ryzyka – większe zagrożenie
Gdy występuje równocześnie kilka czynników ryzyka, zagrożenie zawałem serca staje się znacznie większe. Duża liczba diabetyków umiera na choroby układu krążenia. Aby zapobiec zawałowi serca, osoby te powinny nie tylko obniżać poziom cukru we krwi, ale też kontrolować poziom tłuszczów we krwi.
Profilaktyka
Niezwykle istotną funkcję u osób zmagających się zarówno z cukrzycą, jak i podwyższonym poziomem cholesterolu jest dieta. Należy jeść węglowodany występujące w pieczywie pełnoziarnistym, jarzynach i owocach, ponieważ są wchłaniane powoli i mają pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi. Warto również stosować te same zasady zdrowego odżywiania, które dotyczą wszystkich osób pragnących obniżyć poziom cholesterolu: zmniejszyć ilość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz zwracać uwagę na tłuszcze ukryte i roślinne.
Zobacz również: Podstawowe zalecenia dla osób z wysokim poziomem cholesterolu