Daje ENERGIĘ na cały dzień i CHRONI przed wieloma DOLEGLIWOŚCIAMI! Dlaczego ŚNIADANIE jest tak WAŻNE? KONIECZNIE przeczytaj!
Od tego, czy i co zjemy na śniadanie, zależy cały nasz dzień. Solidny pierwszy posiłek dostarcza nam energii do działania. Choćby z tego powodu nie należy go omijać.
Budzimy się zwykle głodni, bo ostatni posiłek zjedliśmy 8-12 godzin temu. Jeśli nie zjemy śniadania – mózg będzie gorzej pracował, będziemy mieli kłopoty z koncentracją, zapamiętywaniem i logicznym myśleniem, gorzej radzimy sobie ze stresem i łatwiej złapiemy infekcję. Ponadto rano nasila się produkcja soków trawiennych, które podrażniają błonę śluzową żołądka. Niejedzenie śniadań może więc zaowocować nawet wrzodami.
Śniadanie powinniśmy zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka. Jeśli zjadamy pięć posiłków dziennie, śniadanie powinno nam dawać 25 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie, jeśli cztery – 30 procent. Dostarczając sobie większej ilości kalorii w pierwszej połowie dnia, możemy uniknąć ich niebezpiecznej kumulacji wieczorem. Pamiętajmy, by poranny posiłek był sycący, ale nie ciężkostrawny, i urozmaicony.
Idealne śniadanie musi zawierać niezbędne składniki odżywcze, czyli:
- węglowodany – są głównym źródłem energii, może to być na przykład kromka ciemnego pieczywa, miseczka musli czy płatków
- białka – są podstawowym budulcem naszych komórek, na przykład szklanka mleka, kubek jogurtu, plaster żółtego lub białego sera czy jajko
- tłuszcze – ułatwiają przemiany energetyczne i przedłużają uczucie sytości, np. pieczywo posmarowane cienko masłem lub margaryną
- witaminy i sole mineralne – są potrzebne do sprawnego funkcjonowania organizmu, zwierają je surówki, owoce świeże lub suszone.
zdjęcie: pixabay.com
KB