Dlaczego ryby są tak ważne w czasie ciąży? Nie uwierzysz!
Kobiety w ciąży i matki karmiące powinny spożywać co najmniej dwie lub trzy porcje ryb tygodniowo. Dlaczego?
Niezbędne dla rozwoju płodu
Kiedyś spożywanie ryb w okresie ciąży nie było zalecane, jednak lekarze zapewniają, że w rybach znajdują się składniki odżywcze niezbędne dla rozwoju płodu. Ryby zawierają bardzo istotne substancje odżywcze, które nie występują w innych produktach spożywczych – łącznie z Omega-3, białkami, witaminami z grupy B i selenem. W czasie ciąży kwasy Omega-3 są szczególnie ważne dla maksymalnego rozwoju mózgu i wzroku u niemowlęcia.
Zalecane rodzaje ryb
Ponieważ nasze ciała nie są w stanie samodzielnie dostarczyć sobie Omega-3, niezbędne jest to, aby włączyć je do naszej diety. Dużym źródłem są na przykład owoce morza – krewetki czy małże. Typy ryb, które są zalecane kobietom w ciąży to m.in. krewetki, łosoś, tilapia, dorsz, a nawet puszki tuńczyka.
Ryby, których kobiety w ciąży powinny unikać
Są jednak cztery rodzaje ryb, których kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny unikać – są to tilefish (płytecznik) z Zatoki Meksykańskiej, rekin, miecznik i makrela królewska. Mają one zbyt bowiem duży wskaźnik rtęci.
Nawet jeżeli nie jesteś przyzwyczajona do jedzenia ryb, to dodanie ich do codziennej diety nie będzie wyzwaniem. Przykładowo… kanapka z awokado i tuńczykiem na śniadanie. Łosoś z grilla ze smażonymi warzywami i szaszłyk z krewetek. To takie proste, by uzyskać trzy porcje owoców morza tygodniowo.
Czytaj też: Zobacz, co się stanie Z TWOIM ORGANIZMEM, GDY ZACZNIESZ CZĘŚCIEJ JEŚĆ RYBY!
Źródło: Sheknows.com
Zdjęcia: Pexels