Jak usmażyć przepyszny stek? Dodaj TEN sekretny składnik!
Brytyjski szef kuchni, gospodarz telewizyjny i pisarz kulinarny James Martin ujawnił sekret robienia doskonałego steku wołowego. Jego przepis został opublikowany na stronie internetowej BBC GoodFood Show.
Warto owinąć mięso w folię
Szef kuchni zaleca posypanie mięsa solą i pieprzem na 20 minut przed smażeniem, aby zachowało ono soczystość a następnie owinięcie go w folię. Następnie rozpuść masło na patelni, doprawiając je do smaku rozmarynem i czosnkiem. Gdy tylko masło zaczyna się pienić, Martin wykłada stek na patelnię.
Czytaj też: OBRZYDLIWE nawyki żywieniowe Chińczyków! Zjadają NAWET…
Kostka bulionowa
Głównym sekretem dania szefa kuchni jest kostka bulionowa, którą należy dodać podczas smażenia mięsa. Tak doprawiony stek należy smażyć przez kilka minut z każdej strony.
„Kostka bulionu wołowego nadaje stekowi niesamowity smak” – mówi Martin.
Zaleca podawanie gotowego dania ze świeżymi ziołami, sosem i domowymi frytkami.
Wcześniej słynny australijski szef kuchni John Torode zdradził, jak przygotować idealny stek. Wyjaśnił, że najważniejsze jest, aby nie wysuszyć mięsa – aby to zrobić, należy w porę obróć stek na patelni na drugą stronę.
„Należy to wykonać w momencie, gdy olej przestanie syczeć, ponieważ dźwięk ten pojawia się z powodu zmieszania się oleju i wody” – radzi.
Cały jego przepis znajdziecie tu.
Przetestujecie?
Źródło: BBC GoodFood Show
Zdjęcie: Pixabay