Masz w lodówce jaja TEJ FIRMY? Uważaj, możesz zarazić się GROŹNĄ BAKTERIĄ!

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego właśnie pojawiło się ostrzeżenie dotyczące produktu Świeże jaja “Jaja Wojciechowicz” klasa świeżości A, kategoria wagowa: M-średnie. Jeżeli masz jajka tego producenta w lodówce, pod żadnym pozorem ich nie spożywaj!

Obecność bakterii Salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 badanych próbek.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Świeże jaja “Jaja Wojciechowicz” klasa świeżości A, kategoria wagowa:
M-średnie (63g>masa>53 g)

Najlepiej spożyć przed: 12.05.2019

Kod na skorupkach jaj – 3PL 02181303

Numer zakładu pakowania jaj: PL 02185903 WE

Producent – JAJO – WOJCIECHOWICZ Wojciech Wojciechowicz Wróblowice, ul. Innowacyjna 22, 55-630 Miękinia

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – przekonują nas specjaliści z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. 

Bardzo ważne, aby zastosować się do poleceń Głównego Inspektoratu Sanitarnego. W przeciwnym razie możecie zarazić się groźną bakterią Salmonelli, skutkiem czego mogą być następujące objawy:

-napadowe bóle brzucha przypominające kolkę,

-gorączka, z reguły poniżej 38°C,

-nudności i wymioty,

-ból głowy,

-biegunka.

Dbajcie o swoje zdrowie!!!

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Źródło zdjęcia: Główny Inspektorat Sanitarny

Zobacz też: GIS ostrzega: ŚMIERTELNA bakteria w POPULARNYM PRODUKCIE spożywczym!

Komentarze

Komentarze