Zimowa dieta – jak powinna wyglądać?
Co jeść a czego unikać zimą? Podpowiadamy!
W naszej szerokości geograficznej późną wiosną i latem mamy ochotę na lekkie dania, a jesienią i zimą najbardziej smakuje nam nieco cięższa kuchnia. Kiedy dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, zdecydowanie bardziej jesteśmy chętni na warzywa korzeniowe, mięso, ziarna, orzechy i nasiona…
Zimy mamy zwykle lekko mroźne i suche, dlatego nasze ciała łakną pokarmów słodkich, kwaśnych, słonych, tłustych, wilgotnych i gorących, takich jak: zupa, gulasz, warzywa na parze i ciepłe herbaty ziołowe. Najmocniej jednak pragniemy ciepłych posiłków, przygotowanych z użyciem tłuszczu. Dobrze jednak, by decydować się na oliwę, ponieważ jest najzdrowsza i nie przynosi szkód w przeciwieństwie do innych olejów.
Czego unikać zimą?
Zimą należy unikać surowych warzyw, koktajli z mrożonych owoców, chipsów z salsą, zimnych przekąsek i napojów. Zmniejszają bowiem odporność. Podobnie zresztą jak kofeina, cukier, alkohol i przetworzona żywność.
Co jeść zimą?
Co jeść, żeby zaspokoić konkretne potrzeby dietetyczne (słodkie, kwaśne, słone, etc.), a przy okazji wesprzeć odporność?
• Jabłka – mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe za sprawą bogactwa przeciwutleniaczy (m.in.
polifenoli i flawonoidów). Znajduje się w nich mnóstwo błonnika.
• Buraki – są doskonałym źródłem witamin C i B6, kwasu foliowego, manganu (wspierającego układ immunologiczny), a także
potasu, miedzi, magnezu, fosforu i żelaza. Zawierają także antyoksydanty. Mają działanie przeciwzapalne i oczyszczające.
• Brukselka – zawiera dużo witamin C, A i K oraz antyoksydacyjne kwercetynę i kemferol. Działa przeciwnowotworowo,
przeciwzapalnie i oczyszczająco. Zapobiega także zagnieżdżaniu się szkodliwej Helicobacter pylori w układzie pokarmowym.
• Czosnek – ma właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i antyrakowe, a w dodatku wzmacnia układ odpornościowy. Korzystnie wpływa na gospodarkę cholesterolową i na kondycję układu sercowo-naczyniowego.
Czytaj też: 10 produktów spożywczych, które uczynią twoją skórę nieskazitelną
• Dynia – bogata w beta-karoten stymuluje produkcję witaminy A, która wzmacnia immunologię organizmu. Znajduje się w niej także alfa-karoten (antyoksydant) pozytywnie wpływający na długość życia i wstrzymujący rozwój nowotworów.
• Ziemniaki – działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Zawierają witaminę C, beta-karoten (biorący udział w syntezie
witaminy A) i błonnik.
• Rzepa – ma w sobie mnóstwo związków siarki (zwł. glukozynolanów), przeciwutleniaczy (gł. kwasy
hydroksycynamonowe), witamin (m.in. C i z grupy B), minerałów (m.in. potasu) i błonnika. Zwiększa więc odporność. Charakteryzuje się także optymalną zawartością jodu, koniecznego do utrzymania tarczycy w zdrowiu.
• Dynia piżmowa – jest doskonałym źródłem witamin A i C oraz składników o działaniu przeciwzapalnym, jak np.: kwasy omega-3 i witamina K, dlatego jest dobrym straszakiem na grypę i przeziębienie.
Czytaj też: Oto NAJGORSZA dieta według naukowców! Byłaś na niej?
Źródło: Sheknows.com
Zdjęcia: Unsplash