SEZON na BÓB. Jakie są WŁAŚCIWOŚCI bobu i jak go GOTOWAĆ?
Przełom czerwca i lipca to czas, gdy na straganach pojawia się bób.
I choć bób nie jest teraz tani (ok 10 zł. za kilogram), to warto włączyć go do naszej diety.
Właściwości
To warzywo przede wszystkim jest wartościowym pokarmem bo przy ok. 110 kcal na 100 gram gotowanego bobu ma 8 gram białka i 5 gram błonnika. Dzięki temu jest warzywem polecanym szczególnie dla wegetarian czy też osób chcących ograniczyć spożycie mięsa – jako źródło protein. Błonnik zawarty w bobie sprawia, że jest on polecany w diecie odchudzającej (czyści jelita) oraz dla osób, które chcą obniżyć poziom cukru we krwi.
Dodatkowo zawiera cenne minerały – żelazo, magnez, cynk i witaminy – C, A oraz witaminy z grupy B. Bób to także źródło kwasu foliowego, dlatego warto go jeść w ciąży.
Jak gotować bób?
Świeży, jasno zielony bób należy przepłukać. Następnie wkładamy go do garnka i gotujemy w osolonej wodzie. Niektórzy zalecają także lekkie posłodzenie wody do smaku. Gotujemy ok 10-15 min. (starszy dłużej).