Świąteczny deser, który zachwyci każdego malucha. Jest prosty i smaczny!

Jak wiadomo, nie wszystkie dzieci przepadają za typowymi  świątecznymi  słodkościami. Dlatego proponujemy prosty i szybki deser, który nie dość, że wygląda bajecznie, to tak też smakuje. A na dodatek śmiało możecie zaangażować swoją pociechę do pomocy w jego przyrządzeniu.

Mini Pavlova z kremem nutella

„Pavlova” to elegancki tort, który często serwują lokalne kawiarenki. Teraz doczekał się także wersji dla dzieci, gdzie pławi się w samiutkiej nutelli, czyli ukochanym przez maluchy  czekoladowo – orzechowym kremie.

Ilość porcji: 8

https://www.instagram.com/_golden_cakes._reda/

Składniki do bezy

  • 3 jajka (białka)
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g cukru

Składniki do dekoracji

  • 100 g śmietany kremówki
  • 120 g kremu nutella (15 g na porcję)

Wykonanie

  • Temperaturę w piekarniku ustawiamy na około 90 C z termoobiegiem. Następnie w misce ubijamy na sztywno białka, dodając w trakcie cukier, tak aby piana nie opadła. Gdy będzie już sztywna dorzuć cukier puder.
  • Na wyłożoną blachę pergaminem rysujemy ołówkiem 8 identycznych okręgów o średnicy około 8 cm, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Następnie wypełniamy okręgi ubitą pianą, pamiętając, że środek każdej bezy powinien być wklęsły.
  • Bezę suszymy w piekarniku 2 godziny (dolna półka). Po upływie wyznaczonego czasu wyłączamy piekarnik, ale bezę wyjmujemy dopiero, gdy wystygnie. Musimy jednak pamiętać, aby po upieczeniu beza była z zewnątrz sucha i nieco twardawa. Natomiast w środku lekko piankowa.
  • Ubijamy śmietanę i rozprowadzamy ją na każdej bezie. A następnie za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy wszystkie torciki kremem nutella. Dodatkowo możemy udekorować całość kolorową posypką, kokosem, owocami sezonowymi.

Smacznego!

Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/design_susekopp/

 

Komentarze

Komentarze