Świąteczny deser, który zachwyci każdego malucha. Jest prosty i smaczny!
Jak wiadomo, nie wszystkie dzieci przepadają za typowymi świątecznymi słodkościami. Dlatego proponujemy prosty i szybki deser, który nie dość, że wygląda bajecznie, to tak też smakuje. A na dodatek śmiało możecie zaangażować swoją pociechę do pomocy w jego przyrządzeniu.
Mini Pavlova z kremem nutella
„Pavlova” to elegancki tort, który często serwują lokalne kawiarenki. Teraz doczekał się także wersji dla dzieci, gdzie pławi się w samiutkiej nutelli, czyli ukochanym przez maluchy czekoladowo – orzechowym kremie.
Ilość porcji: 8
https://www.instagram.com/_golden_cakes._reda/
Składniki do bezy
- 3 jajka (białka)
- 60 g cukru pudru
- 100 g cukru
Składniki do dekoracji
- 100 g śmietany kremówki
- 120 g kremu nutella (15 g na porcję)
Wykonanie
- Temperaturę w piekarniku ustawiamy na około 90 C z termoobiegiem. Następnie w misce ubijamy na sztywno białka, dodając w trakcie cukier, tak aby piana nie opadła. Gdy będzie już sztywna dorzuć cukier puder.
- Na wyłożoną blachę pergaminem rysujemy ołówkiem 8 identycznych okręgów o średnicy około 8 cm, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Następnie wypełniamy okręgi ubitą pianą, pamiętając, że środek każdej bezy powinien być wklęsły.
- Bezę suszymy w piekarniku 2 godziny (dolna półka). Po upływie wyznaczonego czasu wyłączamy piekarnik, ale bezę wyjmujemy dopiero, gdy wystygnie. Musimy jednak pamiętać, aby po upieczeniu beza była z zewnątrz sucha i nieco twardawa. Natomiast w środku lekko piankowa.
- Ubijamy śmietanę i rozprowadzamy ją na każdej bezie. A następnie za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy wszystkie torciki kremem nutella. Dodatkowo możemy udekorować całość kolorową posypką, kokosem, owocami sezonowymi.
Smacznego!
Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/design_susekopp/