UWAGA! ALERT ZDROWOTNY! Jak uzupełnić swoją lodówkę, aby zachować zdrowie?
Trudno jest się zdrowo odżywiać, jeśli nie masz odpowiednich produktów pod ręką, bez względu na to, jak bardzo się starasz i jak dobre masz intencje.
Pierwszy krok to: wyzeruj swoją lodówkę i zaopatrz się w pożywne produkty podczas kolejnej wyprawy do sklepu. Następnym razem, gdy poczujesz, że pogoda jest poniżej oczekiwanej, będziesz mieć do dyspozycji doskonałe składniki, które zapewnią ci tak potrzebny impuls do działania.
Owoce bogate w przeciwutleniacze
Owoce i warzywa zawsze znajdą się na szczycie listy w celu utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Staraj się zawsze przechowywać w lodówce co najmniej kilka rodzajów owoców jako szybką i łatwą przekąskę lub dodatek do śniadania.
Dobrym źródłem przeciwutleniaczy są winogrona, w szczególności te czerwone. Zawierają w sobie dużo resweratrolu, polifenolu, który pomaga przeciwdziałać wielu chorobom, w tym chorób serca. Jagody są również ich doskonałym źródłem, a dodatkowo niedawno okazały się mieć także właściwości przeciwzapalne.
Fińscy naukowcy karmili myszy dietą wysokotłuszczową, z dodatkiem lub bez dzikich jagód (zwanych też borówkami czarnymi), przez 3 miesiące. Po tym czasie myszy, które karmiono czarnymi borówkami wraz z dietą wysokotłuszczową, miały niższy poziom stanu zapalnego i niższe ciśnienie krwi, które są częstymi skutkami rozwoju otyłości.
Warzywa zapakowane w witaminy
Zaopatrz się w wybór warzyw, które można włączyć do różnych posiłków w ciągu tygodnia i wypróbuj coś nowego co kilka tygodni. Zjedz różnorodne kolorowe warzywa i nie zapomnij o zielonych liściach, takich jak szpinak, jarmuż i brokuły. Zawierają witaminy A, C i K, błonnik i minerały, w tym żelazo i wapń – szczególnie ważne jest, aby dobrze je spożywać jako alternatywę dla mlecznych źródeł wapnia, jeśli jesteś wegetarianinem lub weganką.
Przepyszny nabiał
Produkty mleczne są doskonałym źródłem wapnia, niezbędnym minerałem dla zdrowych kości i zębów oraz białkiem, koniecznym do wzrostu i naprawy. Wybierz opcje o niższej zawartości tłuszczu, aby pomóc w zarządzaniu wagą i zdrowiem serca, takie jak odtłuszczone lub półtłuste mleko, jogurty o niskiej zawartości tłuszczu lub wersje o zmniejszonej zawartości tłuszczu z kwaśną śmietaną i kremem crème fraiche. Ser to również dobry wybór, ale kontroluj jego spożycie ze względu na wysoką zawartość soli oprócz zawartości tłuszczu.
Odtłuszczone mleko i niskotłuszczowe wersje produktów mlecznych zawierają taką samą ilość wapnia, białka, witamin z grupy B i magnezu, co pełnotłuste produkty, ale mają zmniejszoną zawartość tłuszczu – dobra wiadomość dla każdego!
Zdrowe źródła białka
Mięso i ryby są dobrym źródłem białka, które utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie Twojego organizmu. Ogranicz ilość czerwonego mięsa, które jesz, np. wołowiny, jagnięciny i wieprzowiny, do około dwóch razy w tygodniu i korzystaj z opcji o niższej zawartości tłuszczu, takich jak kurczak i ryby, w bardziej regularny sposób. Podawaj je z grilla lub piecz w piekarniku, aby zmniejszyć ilość tłuszczu kuchennego, który musisz dodać.
Przyjazne lodówce pomysły na posiłki
Przygotuj się na tydzień, krojąc warzywa i przechowując je w szczelnych pojemnikach w lodówce, aby w kilka chwil przygotować je do posiłku lub szybko złapać jako zdrową przekąskę.
Zupy można przygotować w domu ze świeżych warzyw i przechowywać w pojedynczych porcjach, aby uzyskać szybki posiłek w dniu pracy.
Przygotuj kilka sałatek na zdrowe obiady na początku tygodnia, ponieważ liściaste warzywa mają zazwyczaj krótkie terminy ważności. Użyj bardziej trwałych warzyw jak papryka i marchewka na przekąski w drugiej części tygodnia.
DB
Źródło HeathyLife.uk.com