3 najlepsze przepisy na kawę! Który wybierasz?
Filiżanka pysznej i aromatycznej kawy to pierwsza rzecz o jakiej myślą każdego ranka miliony ludzi na całym świecie. Cenimy ją nie tylko za jej smak, ale również za to, że daje nam codzienny zastrzyk energii. Oto 3 najlepsze przepisy na kawę!
Picie kawy to rytuał
Kawa to nie byle jaki napój, ale prawie rytuał, a do przygotowania idealnej filiżanki kawy potrzeba sporych umiejętności, począwszy od pozyskiwania ziaren i ich mielenia, aż po jej zaparzenie.
1. Zimna kawa
Nie wszyscy są miłośnikami klasycznej, gorącej kawy. Niektórzy wolą ją w wersji na zimno. Klasyczna kawa mrożona to schłodzona i niezwykle orzeźwiająca kawa, która posiada prawdziwe bogactwo smaku. Jak ją przygotować? Wystarczy kilka składników i blender do przygotowania tego wspaniałego napoju.
Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu i wlej zimne mleko – do ok. połowy szklanki. Następnie zanurzamy w niej łyżeczkę – wypukłą stroną do góry – i po niej cienkim strumyczkiem wlewamy kawę. Tak przygotowany napój możemy na koniec ozdobić bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.
2. Kawa po irlandzku
Składniki (1 porcja):
- 150 ml mocnej kawy
- 50 ml irlandzkiej whiskey
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- schłodzona śmietanka 30% lub 36%
- opcjonalnie kakao
Czytaj też: Kawa z nutką mięty. Jak ją przygotować?
Przygotowanie:
- Szklankę ocieplić nalewając do niej na chwilę gorącej wody.
- Do ogrzanej szklanki nalać lekko podgrzaną whiskey.
- Dodać brązowy cukier i zamieszać, aż się rozpuści.
- Dodać świeżo parzoną, mocną kawę i ponownie wymieszać.
- Schłodzoną śmietankę ubić na piankę
- Kawę należy udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakao.
3. Kawa korzenna
Sposób przygotowania:
- Zaparz kawę, a następnie dodaj do niej cynamon i goździki.
- Całość podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut (nie gotuj!).
- Podgrzej mleko i rozpuść w nim czekoladę.
- Wymieszaj nie doprowadzając do zagotowania.
- Gorący napar przecedź i przelej do pucharków.
- Dodaj mleko z czekoladą lub cukier.
Źródło: Coffeedesk.pl, Beszamel.se.pl, Kamis.pl
Zdjęcie: Pixabay