Co jeść, by oczyścić wątrobę? Wykaz produktów sprzyjających zdrowej wątrobie!
Najprostszym i najbardziej skutecznym sposobem oczyszczenia krwi i odciążenia układu odpornościowego jest poprawa funkcjonowania wątroby. Niektóre składniki odżywcze i pokarmy wspomagają detoksykacji. Mają one szczególne znaczenie dla osób z nieprawidłowo funkcjonującą, chorą i przeładowaną toksynami wątrobą. Jak wspomóc oczyszczaniu wątroby?
Składniki wspomagające usuwanie toksyn
Antyoksydanty
Czyli substancje o właściwościach przeciwutleniających – witaminy C i E, karotenoidy, zielona herbata, ostropest plamisty, mniszek lekarski, świeży surowy czosnek i cebula, surowe warzywa i owoce oraz świeżo wyciśnięte z nich soki.
Warzywa
Niezwykle ważne w detoksykacji są warzywa, a zwłaszcza z rodziny roślin krzyżowych, czyli różne odmiany kapusty, kalafior, brokuły, jarmuż i brukselka.
Witaminy z grupy B
Czyli tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), niacyna (witamina B3), kwas pantotenowy (witamina B5), pirydoksyna (witamina B6), cyjanokobalamina (witamina B12), kwas foliowy, biotyna i inozytol.
Kwasy tłuszczowe
Przy odtruwaniu wątroby niezbędne są również kwasy tłuszczowe, które występują w oleju z wiesiołka, oleju lub w siemieniu lnianym, świeżych zarodkach pszennych, lecytynie, awokado, oliwie z oliwek tłoczonej na zimno, różnych świeżych i surowych nasionach i orzechach, rybim tłuszczu, a także w nasionach roślin strączkowych.
Wykaz produktów sprzyjających zdrowej wątrobie
- surowe i suszone owoce – szczególnie korzystne dla wątroby są owoce cytrusowe i jagodowe,
- surowe warzywa,
- surowe nasiona, czyli siemię lniane, słonecznik, sezam i nasiona dyni,
- surowe świeże orzechy, a zwłaszcza migdały, orzechy włoskie i brazylijskie nerkowce,
- nasiona roślin strączkowych, ziarna zbóż i kiełki
- pieczywo każdego rodzaju, byle nie z białej mąki z dużej fabrycznej produkcji. Może to być pieczywo z ciemnej mąki, wieloziarniste, orkiszowe, żytnie, razowe, graham i na zakwasie,
- makaron z ciemnej mąki,
- tłoczona na zimno oliwa z oliwek i oleje: słonecznikowy, lniany, rzepakowy, winogronowy,
- hummus, tahini, masło orzechowe, miód, dżemy bezcukrowe i awokado,
- mleko sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe, a także soki bez dodatku cukru i środków konserwujących,
- woda, herbaty ziołowe, herbata zielona i zwykła.
Zobacz także:
Objawy chorej i źle funkcjonującej wątroby