Czy BAKŁAŻANY tuczą? Ile KALORII ma bakłażan i JAK go PRZYRZĄDZIĆ?
Psianka podłużna, oberżyna czy gruszka miłosna to inne określenia na bakłażany.
Okres od czerwca do września to najlepszy czas na spożywanie oberżyny. Po przygotowaniu, bakłażany mają lekko kleistą konsystencję, dlatego wiele osób zastanawia się, czy są one tuczące?
Kalorie
Bakłażany same w sobie nie są kaloryczne. 100 gram tej rośliny (bakłażan to jagoda!) ma zaledwie 24 kcal. Zatem jedna sztuka ważąca zwykle 300-400 gram dostarczy nam maksymalnie 100 kcal. (to tyle co pasek czekolady).
Istotne jest jednak to, co dodamy do bakłażana. Zazwyczaj smaży się je lub dusi w oleju, który oberżyna chłonie jak gąbka. Tym samym z dietetycznego warzywa staje są bombą kaloryczną!
Jak odchudzić gruszkę miłosną?
Możemy się cieszyć wyjątkowym smakiem bakłażanów – uznawanych przez niektórych za afrodyzjak – a jednocześnie nie tuczyć. Wystarczy plastry oberżyny grillować zamiast smażyć, lub smażyć je na patelni grillowej czy choćby zwykłej, teflonowej ale bez dodatku lub z minimalna ilością tłuszczu.
Druga kwestia to to, że bakłażany często są dodatkiem do różnych sałatek. Także tu przygotowując takie danie, nie zalewajmy go majonezem czy oliwią. Niech będzie to lekkie danie, jedynie lekko doprawione tłuszczowym dodatkiem.
Czytaj także: Jakie są właściwości BOBU i jak go gotować?
Przygotowanie bakłażana
Bazą wielu dań są plastry oberżyny. Aby je przygotować, należy pokroić bakłażana w plastry (maksymalnie 1 cm grubości), lekko posolić i odstawić na ok 10 minut. Po odsączeniu grillujemy lub smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu. Bakłażana można też dusić bez tłuszczu.
Tak przygotowane plastry mogą być wykorzystane do przygotowania sałatek, lub jako dodatek do obiadu czy kanapek. Najbardziej popularne dania z bakłażanem to ratatouille (rodzaj gulaszu warzywnego z cebuli, cukinii, bakłażana, papryki i pomidorów) oraz musaka (moussaka) czyli grecka zapiekanka z mielonego mięsa, bakłażana, pomidorów i sera.