Czy jajka można mrozić? Co zrobić z jajkami po świętach?

Przed świętami Wielkanocy wiele z nas robi spore zapasy jedzenia, byleby tylko „nie zabrakło”.

Co jeśli po świętach zostaną nam jajka? Czy można je zamrozić?

 

pixabay

 

Czy ugotowane jajka można zamrozić?

Jeśli zostały nam jajka ugotowane – solo, w sosie czy faszerowane, to nie powinniśmy ich mrozić. Same jaja po zamrożeniu i rozmrożeniu będą niesmaczne, natomiast sosy czy farsze mogą się rozwarstwiać i także być nieapetyczne.

Do czego zatem wykorzystać ugotowane jajka? Mogą one stanowić bazę różnych past, dodatek do sałatki, do pasztetu czy do kotletów. Dodawać je można także do zup, czy zapiekanek.

 

Czy surowe jajka można mrozić?

Jeśli zaś chodzi o surowe jaja, to można je zamrozić, obowiązuje tu jednak podstawowa zasada. Otóż jak radzi Katarzyna Bosacka, przed mrożeniem należy oddzielić żółtka od białek i mrozić osobno. Tj. białka przelewamy do pojemnika i mrozimy, w osobnym pojemniku mrozimy żółtka.

 

Emocjonalne przyczyny chorób. CO powoduje raka?

 

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka)

Komentarze

Komentarze