Czyraki, biegunka, wymioty. To tylko niektóre objawy TEJ GROŹNEJ CHOROBY!

Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) jest bardzo pospolitym mikroorganizmem chorobotwórczym, występującym u około 1/3 ludzi na skórze lub w nosie. Jego bakterie być przyczyną poważnych zakażeń, na przykład skóry lub ran, zapalenia płuc lub zakażenia krwi. 

Gdy dojdzie do zakażenia, stosowane są antybiotyki, zabijające gronkowca. Niektóre gronkowce są jednak oporne, co oznacza, że nie da się ich zabić za pomocą antybiotyków. „Gronkowiec złocisty oporny na metycylinę” (ang. MRSA) jest oporny na działanie niektórych antybiotyków, często stosowanych do leczenia zakażeń gronkowcem.

Bakterie gronkowca mogą wywołać wiele chorób przewodu pokarmowego, m. in.

bóle brzucha

wymioty

gorączka

biegunka

Wielokrotnie, gronkowiec doprowadza do poważnych chorób skórnych. Na ciele chorego mogą pojawić się jęczmienie, pęcherze czy trądzik. Oprócz wyżej wymienionych dolegliwości mogą pojawić się także:

czyraki

ropnie mnogie

zapalenie mieszków włosowych na twarzy lub głowie

liszajec pęcherzowy (głównie u noworodków)

W jaki sposób leczy się gronkowca?

Obecność gronkowca złocistego sprawdza się na podstawie badań laboratoryjnych krwi i moczu, a w przypadku gronkowca skórnego pobiera się próbkę tkanki. Równocześnie wykonywany jest antybiogram, który pozwala ustalić na jakie antybiotyki bakteria jest odporna. Jest to bardzo ważne, ponieważ gronkowiec złocisty wykazuje dużą oporność na leczenie antybiotykami, zwłaszcza z grupy penicylin. Kuracja antybiotykiem trwa ok. 2 tygodni.

W jaki sposób mogę zapobiec zachorowaniu na gronkowca?

Niestety. Z gronkowcem złocistym możemy spotkać się na co dzień. Bardzo ważne, aby zachować należytą higienę osobistą, często myć ręce. Najważniejszym jednak sposobem na uniknięcie zakażenia gronkowcem złocistym jest wzmocnienie odporności organizmu. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, a także wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Źródło: poradnik zdrowie, gronkowiec.edu

Zobacz też: Kupiłeś JAJKA TEJ MARKI? Uważaj, możesz zarazić się SALMONELLĄ

Komentarze

Komentarze