Domowe ŻELKI? To prostsze niż myślisz! [PRZEPIS]
Niemal wszyscy lubimy żelki, a już na pewno jest to ulubiony smakołyk dzieci.
Jednak żelki ze sklepu nie zawsze mają dobry skład. Zazwyczaj też zawierają żelatynę, więc nie są odpowiednie dla wegan czy wegetarian. Przypomnijmy, że żelatyna jest produkowana z kości, skóry lub ścięgien zwierząt.
Czy naprawdę z sokiem?
Jeśli kupujemy żelki w sklepie, zawsze warto sprawdzić skład. Bo nawet te najpopularniejsze i „z sokiem”, na pierwszym miejscu mają zupełnie inne składniki – zazwyczaj są to substancje słodzące.
Na przykład misie firmy Haribo zawierają: syrop glukozowy, cukier i żelatynę. Dopiero na czwartym miejscu znajdują się soki, a na piątym – dodatkowo – substancja glazurująca.
Sam sok
Tymczasem domowe żelki możemy przygotować z soku owocowego jedynie z dodatkiem substancji żelującej.
Składniki:
- 150 ml. soku owocowego
- 1 łyżeczka agaru (lub żelatyny)
Przygotowanie:
Sok należy podgrzać i dodać do niego agar. Zagotować i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
Przelać do foremek lub do płaskiego naczynia i zostawić do stężenia.
Wiele wariantów
Takie domowe żelki możemy przygotować także z dodatkiem mleka czy jogurtu lub śmietanki. Mogą też być ziołowe (z herbatek czy naparów).
Jeśli chcemy, by żelki z soku były słodsze i bardziej aromatyczne, to wcześniej możemy odparować sok. W przypadku innych rodzajów żelek – dosładzamy według uznania cukrem, ksylitolem czy miodem.
Możemy też skorzystać z różnych wzorów i kształtów foremek (silikonowe do lodu), co uatrakcyjni takie domowe słodkości naszym dzieciom.
Zobacz też: Przepis na dyniowe KOPYTKA od Anny Lewandowskiej!
Zdrowe słodycze
Takie domowe żelki to zdrowe słodycze, bo dajemy tylko naturalne składniki. I – w wersji podstawowej – zawierają one jedynie naturalne cukry zawarte w soku.
Przygotowanie żelek jest bardzo proste, warto zatem wypróbować ten przepis. Można też zachęcić dzieci do wspólnych przygotowań tych domowych słodkości.
*agar – to substancja zagęszczająca produkowana z glonów – krasorostów; wykorzystać go można do produkcji galaretek, dżemów czy ptasiego mleczka