Już NIGDY nie będziesz PŁAKAĆ przy krojeniu CEBULI! Znasz ten sposób?
Pokrojenie cebuli potrafi przysporzyć sporo łez. Zdradzamy triki, dzięki którym pożegnasz się z zaczerwienieniem i pieczeniem oczu.
5 prostych sposobów:
1.Natrzyj nóż połówką cytryny. Jeśli kroisz więcej niż jedną cebulę, powtarzaj czynność nacierania noża przed każdą kolejną. Ta sztuczka nie zabije całkowicie zapachu, ale zdecydowanie ograniczy łzy.
2.Schłodź cebulę. Przed pokrojeniem możesz ją schować do lodówki na 30 min lub wziąć ją pod bieżącą, lodowatą wodę. Zawarta w cebuli siarka, pochodząca z olejku lotnego słabnie i w konsekwencji nie trafia do oczu.
3.Zamrażalka. Schowaj cebulę na 30 min do zamrażalki. To całkowicie wyeliminuje dyskomfort podczas krojenia. W połączeniu z metodą nr 1 sprawdzi się rewelacyjnie. Nie uronimy ani jednej łzy!
4.Krojenie cebuli na desce pod bieżącą wodą. Ten trik całkowicie zredukuje zapach warzywa, ale jest on niewygodny.
5.Używaj ostrego noża. Im mniej ostry nóż tym bardziej niszczymy strukturę cebuli, dlatego warzywo wydziela więcej drażniących substancji. Prawidłowo naostrzony nóż potrafi o 70proc. zredukować łzy podczas krojenia cebuli.
ZOBACZ TEŻ:Skutecznie łagodzi BÓLE KRĘGOSŁUPA! Pomaga w budowaniu ZDROWYCH KOŚCI
Źródło: pyszności/ pixabay