Kumkwat – owoc, który trzyma na dystans raka
Kumkwat to owoc z rodziny cytrusów, zwany także ozdobną mandarynką lub złotą pomarańczą. Poza wspaniałym smakiem posiada on również liczne właściwości zdrowotne – m.in. może powstrzymać raka.
Dobry na poprawę odporności
Według naukowców, owoce kumkwatu powinny zażywać przede wszystkim osoby o słabej odporności, które często zapadają na grypę i sezonowe choroby wirusowe. Owoce tej rośliny są również korzystne dla przewodu pokarmowego. Ale główną właściwością kumkwatu jest spowolnienie rozwoju raka. Dzięki dużej ilości flawonoidów zawartych w tych owocach, są one w stanie uodpornić organizm na czynniki rakotwórcze, które przyczyniają się do rozwoju guzów.
Kumkwaty dostarczają również mniejszych ilości kilku witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, magnezu, potasu, miedzi i cynku. Jadalne nasiona i skórka kumkwatu zapewniają niewielkie ilości tłuszczów omega-3. Podobnie jak inne świeże owoce, kumkwaty mają właściwości nawadniające.
Kumkwat zawiera także dużą ilość wapnia, który pomaga wzmocnić kości oraz zapobiega pojawianiu się zmarszczek, trądziku i plam starczych. Owoc ten zaleca się spożywać ze skórką, a także można z niego zrobić dżem lub marmoladę.
Czytaj też: Użytkowniczka TikToka pokazała genialny sposób na umycie owoców i warzyw! Przetestujecie?
Gdzie się uprawia kumkwat?
Pierwotnie owoce te były uprawiane w Chinach. Teraz są również uprawiane w kilku innych krajach, w tym w cieplejszych obszarach Stanów Zjednoczonych, takich jak Floryda i Kalifornia.
Jak smakuje kumkwat?
W przeciwieństwie do innych owoców cytrusowych, skórka kumkwatu jest słodka i jadalna, a soczysty miąższ jest cierpki.
Wysoka zawartość wody i błonnika w kumkwatach sprawia, że są one sycące, ale mają stosunkowo niską kaloryczność. To sprawia, że są świetną przekąską, gdy musimy bacznie obserwować swoją wagę.
Źródło: Healthline
Zdjęcie: Pixabay