Limonki – dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Limonki są owocami cytrusowymi. Występują wśród nich zarówno odmiany słodkie, jak i kwaśne, które są zdecydowanie bardziej popularne. Sok z nich wyciśnięty bywa składnikiem różnych potraw, koktajli, a także kosmetyków, środków dezynfekujących, słodyczy…

W XIX wieku brytyjska marynarka wykorzystywała limonki do walki ze szkorbutem, który ówcześnie panował na okrętach. To dlatego marynarze tej narodowości nazywani są „Limeys”.

Co wobec tego limonki mają do zaoferowania?

Profilaktyka raka

Omawiane owoce zawierają limonoidy, które uważa się za związki o działaniu antyrakowym, zwłaszcza w przypadku: skóry, jamy ustnej, żołądka, piersi i płuc. Przeprowadzono badania, które wykazały, że limonin powoduje śmierć komórek nowotworowych.

Bogactwo antyoksydantów

Limonki obfitują w składniki odżywcze i flawonoidy, które likwidują wolne rodniki zwiększające ryzyko wystąpienia raka, chorób serca i przedwczesnego starzenia. Działanie antyoksydacyjne ma także witamina C.

Wysoka zawartość witaminy C

Ćwierć szklanki soku z limonki zawiera 46% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Nie tylko zwalcza wolne rodniki, lecz także wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę serca.

Antybiotyk

Jeden z limonkowych flawonoidów jest uważany za naturalny antybiotyk. Badania prowadzone w zachodniej Afryce pokazały, że dodanie do diety ubogich ludzi limonek zmniejszyło frekwencję występowania cholery.

Wzmocnienie odporności

Jak już napisano, dzięki witaminie C limonki zwiększają odporność i zapewniają długotrwałe wspomaganie układu immunologicznego. Nie tylko zapobiegają grypie i przeziębieniu, ale na dłuższą metę także i rakowi.

Działanie przeciwzapalne

Wiele substancji obecnych w tych cytrusach charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, co zmniejsza ryzyko chorób wynikających ze zbyt długiego stanu zapalnego, takich jak: niektóre schorzenia serca, astma i zapalenie stawów.

Zdrowe oczy

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania oczu. Jej niedobór może prowadzić do wystąpienia katarakt i innych chorób narządu wzroku. W warunkach polskich bardziej dostępnym cytrusem jest cytryna, która również charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C.

Czytaj też: ZAPOMNIJ o tłuszczu na brzuchu. Wypróbuj PROSTY KOKTAJL odchudzający

Źródło: Healthdiaries.com

Zdjęcie: Pexels

Komentarze

Komentarze