Ten NATURALNY napój UCHRONI twoje DZIECKO przed grypą. Wystarczy ŁYŻECZKA dziennie
Zima to okres zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienie i grypę — choroby wywoływane przez wirusy. Aby wzmocnić organizmy swoje i naszych dzieci, powinniśmy pić napój o pozytywnym wpływie na układ immunologiczny. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko 3 składników.
Produkty niezbędne do przyrządzenia tej mikstury są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Ich zaletą jest też fakt, że dostarczają organizmowi substancji zwalczających infekcje o podłożu wirusowym.
Napój przeciwwirusowy — przepis
Lista składników:
* imbir (pół korzenia) – działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie; ze względu na właściwości przeciwbólowe i odkażające jest niezastąpiony w przypadku bólu gardła,
* cytryna (2 sztuki ze skórką) – jest bogata w witaminę C, która wspiera pracę układu immunologicznego; zwalcza drobnoustroje, które atakują organizm w sezonie jesienno-zimowym; warto po nią sięgać, gdy choroba już się rozwinie, ponieważ przyspiesza powrót do formy,
* miód pszczeli (8 łyżek) – to naturalny antybiotyk, który zapobiega i leczy schorzenia układu oddechowego; działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i antywirusowo; skutecznie wzmacnia odporność organizmu.
Przygotowanie:
Myjemy cytryny w wodzie z dodatkiem octu (dzięki niemu pozbędziemy się pestycydów). Następnie kroimy je na cząstki. To samo robimy z imbirem. Następnie z pomocą sokowirówki wyciskamy sok z cytryn i tej aromatycznej przyprawy. Do uzyskanego płynu dodajemy miód. Mieszamy. Żeby składniki dobrze się połączyły, można użyć blendera.
Kiedy uzyskamy już napój o jednolitej, gładkiej konsystencji, możemy go przelać do szklanego naczynia z nakrętką. Trzeba go przechowywać w lodówce.
Dawkowanie:
Dzieci poniżej 13. roku życia powinny dziennie przyjmować 1 łyżeczkę tego napoju o właściwościach przeciwwirusowych. Młodzieży i dorosłym zaleca się pić (samodzielnie lub jako dodatek do herbaty) 1 łyżkę stołową tej mikstury, również raz w ciągu dnia.
Źródło: krokdozdrowia.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com