Nie kupuj CIASTECZEK KORZENNYCH w sklepie! Oto PROSTY PRZEPIS na świąteczne ciastka
Ciasteczka korzenne to kruche, brązowe wypieki świąteczne, które smakują obłędnie. Są uwielbiane przez najmłodszych, ale przepadają za nimi również dorośli. Mimo, że są dostępne w każdym supermarkecie, w okresie świątecznym warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu i przyrządzić je w domowych warunkach.
Składniki:
150 g masła
100 g cukru pudru
1 małe jajko
2 łyżeczki miodu
1 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki cynamonu
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
potrzebne też będą: foremki do ciastek z motywami świątecznymi
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności należy pokroić masło w kostkę, a następnie odczekać, aż zmieni konsystencję na miękką. Później ubijamy mikserem masło z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy do masy jajko. Po wykonaniu czynności dodajemy następujące składniki: miód, przyprawy korzenne. Wszystko miksujemy. a następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Formujemy kulę, a następnie zawijamy ją w folię spożywczą. Odkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy kulę na 3 części. Jedną część zostawiamy, natomiast resztę odkładamy ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wałkujemy podsypując mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i odkładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut. Czynność powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta.
Smacznego!
Zobacz też: Jedz i CHUDNIJ! Pyszna PANNA COTTA w wersji FIT!
Źródło: Youtube
Źródło zdjęcia: pixabay.com