Odkryto prosty sposób na kaca. Wystarczy…

Ludzie próbują przeróżnych sposobów, aby wyeliminować kaca. Ostatnie badanie potwierdziło, że aminokwas l-cysteina sprzedawany jako suplement diety może znacząco zmniejszyć objawy kaca.

Czym jest kac?

Kac jest znanym uczuciem, które towarzyszy ludziom dzień po wypiciu alkoholu. Objawy tego stanu obejmują nudności, ból głowy i ogólne rozdrażnienie a nawet niepokój. Symptomy te mogą być bardzo dokuczliwe i powodować problemy z prawidłowym funkcjonowaniem. Czy da się jakoś temu zaradzić?

L-cysteina w leczeniu objawów kaca

Naukowcy z Uniwersytetu Helsińskiego i Uniwersytetu Wschodniej Finlandii wykazali, że aminokwas L-cysteina może zmniejszać nasilenie kaca spowodowanego alkoholem. O nowym prostym remedium na skutki spożycia alkoholu poinformowano w komunikacie prasowym zamieszczonym na stronie Uniwersytetu Helsińskiego.

Czytaj też: Pomyliła zapalenie wyrostka robaczkowego z… kacem. Później przyszło najgorsze

Badanie z podwójnie ślepą próbą

W kontrolowanym badaniu z podwójnie ślepą próbą uczestnicy spożywali alkohol podczas trzech oddzielnych sesji. Ochotnicy przyjmowali również pigułki zawierające 600 lub 1200 miligramów cysteiny lub placebo. Badanym mierzono poziom alkoholu w wydychanym powietrzu oraz stężenie metabolitów we krwi. Stopień nasilenia kaca naukowcy określali za pomocą ankiety, w której uczestnicy wymieniali dokuczające im objawy.

Wiadomo, że L-cysteina reaguje z aldehydem octowym, pierwszym produktem rozkładu etanolu, który działa toksycznie na organizm i jest rakotwórczy. Badanie wykazało statystycznie istotny związek między spożyciem cysteiny a złagodzeniem objawów kaca.

„Ten sam efekt obserwowano w przypadku wszystkich rodzajów objawów kaca, tj. bólu głowy, nudności, stresu i lęku. Jest to pierwsze badanie na świecie, w którym stwierdzono, że prosty aminokwas, taki jak L-cysteina, zmniejsza objawy kaca” – czytamy w raporcie z badań.

Źródło: UH

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze