Pomysły na doskonałe sałatki PONIŻEJ 100 kalorii. Którą wybierasz?
Przedstawiamy pomysły na doskonałe sałatki poniżej 100 kalorii. Masz już swoją ulubioną?
Sałatki to doskonały sposób, żeby jadać zdrowo, ale niekoniecznie dietetycznie. Kiedy zdarzy nam się puścić wodze fantazji i dorzucić do sałaty kilka ulubionych frykasów, rezultat nie zawsze mieści się w naszym liczniku kalorii. Z kolei, kiedy sztywno trzymamy się reguł diety, bywa często, że sałatce zwyczajnie brakuje smaku. Czy da się przygotować sałatkę, która jest nie tylko niskokaloryczna, ale też świetnie smakuje?
Oto pomysły na doskonałe sałatki poniżej 100 kalorii.
Sałatka z zielonym groszkiem
Pół kilo ugotowanego groszku ostudź, wymieszaj z posiekaną czerwoną cebulą, dziesięcioma pokrojonymi pomidorkami cherry oraz pięcioma posiekanymi zielonymi oliwkami. Żeby przygotować dressing dodaj do 30 ml wody łyżeczkę octu, łyżeczkę oliwy z oliwek i tyle samo parmezanu oraz zmiażdżony ząbek czosnku, pieprz i tymianek. Gotową polewą zalej warzywa i voila – sałatka gotowa!
Sałatka z ogórkiem i cebulą
Dwie-trzy filiżanki pokrojonych w cienkie paski ogórków wymieszaj z posiekaną w piórka cebulą, następnie przygotuj polewę. Łyżkę octu (ewentualnie octu winnego bądź cydru) mieszaj z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem do momentu uzyskania konsystencji emulsji. Po zalaniu, schłodź sałatkę w lodówce. Proste, lekkie i orzeźwiające!
Sałatka z kukurydzą i twarożkiem
Do wykonania tej prostej, wiosennej sałatki, potrzebne będą ci:
- dwie filiżanki pomidorków cherry
- sześć filiżanek ziaren kukurydzy
- filiżanka zielonego groszku
- filiżanka niskotłuszczowego serka
- pół filiżanki posiekanej czerwonej cebuli.
Wszystkie składniki wymieszaj i zalej dressingiem wykonanym pół na pół z niskotłuszczowego majonezu i lekkiego jogurtu.
Smacznego!
Czytaj też: Oto 6 składników, które sprawiają, że zwykła sałatka TUCZY!
Zdjęcie: Pixabay