Przechowujesz jajka na drzwiach lodówki ? Nie rób już tego !
Kupujesz jajka i odruchowo układasz je w lodówce, a konkretnie w przegródce na drzwiach. Naukowcy odkryli, że to wielki błąd. Zaszkodzi twojemu zdrowiu.
Co z tymi jajkami ?
Najlepszym miejsce na jajka jest lodówka. Jednak nie każde miejsce jest dla nich dobre. Jajkom służy niska temperatura bo dzięki niej dłużej zachowują świeżość. Gdy otwierasz lodówkę to przegródka, która jest na drzwiach, wydaje się miejsce idealnym. Pozory jednak mogą mylić. To najgorsze miejsce, które mogłabyś wybrać. Dlaczego?
Miejsce, które szkodzi zdrowiu
Jajka muszą być przechowywane w niskiej temperaturze. Natomiast miejsce na drzwiach jest narażone na wahania temperatur. Gdy otwierasz lodówkę to automatycznie ogrzewasz też jajka. A to im szkodzi, podobnie jak tobie. Wyższa temperatura osłabia ich na naturalną ochronę i powoduje, że szybciej się psują.
Stą już prosta droga do tego żeby nie tylko zepsuć potrawy, do których używamy jajek, ale co najgorsze to możemy nabawić się poważnych problemów zdrowotnych.
Jajko ma swoje miejsce
Najważniejsze jest żeby jaka był przechowywane w stałej temperaturze. Można trzymać je na środkowej półce lodówki albo na półce dolnej. Ważne jest żeby jajek nie przechowywać dłużej niż miesiąc. Nigdy nie należy myć jajek przed umieszczeniem ich w lodówce bo to zaburza ich wewnętrzną ochronę. Można przed użyciem sparzyć je wodą.
Świeżość to podstawa
Jedzmy tylko świeże jajka. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, nie ryzykujmy naszym zdrowiem. Możemy tez w łatwy sposób sprawdzić świeżość jajek. Wystarczy jajko włożyć do szklanki wypełnionej wody i trzeba obserwować co z nim się dzieje. Jeśli jest świeże to opadnie na dno. Jeśli nie, pod żądnym pozorem nie jedzmy takiego jajka. Zdrowie jest najważniejsze!
źródło: gazeta.pl
zdjęcie: pexels.com