Świąteczne PIERNICZKI – PYSZNE i PROSTE – jeszcze zdążysz zrobić! Podajemy PRZEPIS!
Pierniczki to ulubione ciasteczka na święta. Przygotowujemy je zarówno do podjadania, jak i do dekoracji choinki.
Podajemy prosty i sprawdzony przepis na pierniczki:
2 jajka należy ubić na kogel-mogel z 1/2 szklanki cukru oraz 2 dużymi łyżkami miodu.
Do mąki – ok. 1 i 1/2 szklanki – dodajemy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz przyprawy (pieprz, cynamon, imbir gałka muszkatołowa).
Mąkę z proszkiem i przyprawami dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką, aż osiągnie zwartą konsystencję.
Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy z mąką – powinno być jednak dosyć luźne.
Wałkujemy na grubość ok 1/2 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka można udekorować przed lub już po pieczeniu.
Pieczemy ok 10 min. w temperaturze 160- 170 stopni.
Smacznego!