Witamina D – mikroskładnik o wszechstronnym działaniu

Witamina D to związek rozpuszczalny w tłuszczach, który w przyrodzie występuje w dwóch postaciach – jako witamina D2 oraz witamina D3. Substancję można dostarczać do ustroju wraz z codziennym jadłospisem, a także w postaci promieni słonecznych, dzięki syntezie skórnej. Witamina D wykazuje wszechstronny wpływ na organizm człowieka – może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego, a także wspomagać pracę układu odpornościowego. Co więcej, związek może pozytywnie oddziaływać na kondycję kości i układ sercowo-naczyniowy.

Witamina D – co to?

Witamina D to grupa steroidowych, organicznych związków chemicznych, które mogą być dostarczane do ustroju wraz z promieniami słonecznymi poprzez syntezę skórną, a także wraz z codziennym jadłospisem. To rozpuszczalne w tłuszczach składniki, zbudowane z czterech pierścieni węglowych i łańcucha bocznego, które w ustroju człowieka są magazynowane w wątrobie oraz w tkance tłuszczowej, a ich nadmiar może niekorzystnie oddziaływać na funkcjonowanie organizmu.

Witamina D – gdzie występuje? Źródła witaminy D

Witaminę D można dostarczać do ustroju na trzy sposoby, a mianowicie:

  • poprzez syntezę skórną – wraz z promieniami słonecznymi;
  • wraz z codziennym pożywieniem;
  • w postaci suplementów diety.

Witaminę D2 można znaleźć w produktach roślinnych, takich jak drożdże, algi czy grzyby, natomiast za źródło witaminy D3 uznaje się produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak tłuste ryby morskie i owoce morza oraz jaja, sery, masło czy mleko.

Dostarczając do organizmu witaminę D, warto pamiętać, iż jest to składnik rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego też korzystnie na przyswajalność związku oddziałuje podaż substancji wraz z produktami wysokotłuszczowymi.

Właściwości i działanie witaminy D – jak witamina D wpływa na organizm człowieka?

Witamina D to związek, który może wspierać pracę ludzkiego organizmu na wiele sposobów. Substancja może wspomagać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko infekcji, a także może pozytywnie oddziaływać na pracę układu nerwowego. Witamina D może również wzmacniać kości i wspierać ich rozwój, m.in. wpływając na gęstość mineralną kości i podział oraz namnażanie osteoblastów. Co więcej, związek może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy, przyczyniając się do obniżenia poziomu glukozy i hemoglobiny glikowanej, a także sprzyjając redukcji oporności tkanek na insulinę.

Witamina D może też korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, co wynika z faktu, iż substancja może sprzyjać zmniejszeniu stężenia cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL w surowicy krwi, a także może poprawiać jakość snu. Mikroskładnik może też wykazywać właściwości przeciwzapalne oraz zmniejszać nasilenie objawów niektórych reakcji alergicznych.

Witamina D w postaci suplementów diety – czy warto stosować preparaty bogate w witaminę D?

Witamina D często dostarczana jest do organizmu człowieka w postaci suplementów diety, co wynika z faktu, iż niedobory związku w ustroju są powszechnym zjawiskiem, związanym z niedostateczną ekspozycją na słońce oraz niskim spożyciem ryb. Suplementacja witaminą D może okazać się korzystnym rozwiązaniem nie tylko wśród osób borykających się z niedoborami składnika, ale również w gronie osób, które wyróżniają się zwiększonym zapotrzebowaniem na związek.

Poszukując wysokiej jakości preparatu z witaminą D warto zapoznać się z ofertą dostępną na stronie https://ostrovit.com, która wyróżnia się różnorodnym asortymentem wysokiej jakości. Mnogość wartościowych produktów sprawia, że każdy konsument znajdzie suplement diety zaspokajający jego indywidualne potrzeby.

Na rynku można znaleźć jednoskładnikowe preparaty zawierające witaminę D, a także kompleksowe suplementy diety, które oprócz witaminy D zawierają również inne, wartościowe związki, takie jak np. witamina K2, witamina A i E czy kwasy tłuszczowe omega-3. Dobór odpowiedniego produktu to kwestia indywidualnych preferencji i upodobań.


Artykuł sponsorowany

Komentarze

Komentarze