10 korzyści zdrowotnych, które kryją w sobie jagody
Mimo iż o tej porze roku możemy kupić je tylko w postaci mrożonej, warto włączyć je do swojej diety. Dlaczego?
Czym są jagody?
Jagody są owocami krzewów, które należą do rodziny wrzosowatych, obejmują one także żurawinę oraz borówkę. Jagody rosną w skupiskach, mają głęboki fioletowo-czarny kolor, czasami bordowy.
Według badania przedstawionego na konferencji Experimental Biology w 2019 roku, dieta bogata w jagody obniża poziom cholesterolu we krwi oraz obniża ryzyko późniejszych chorób serca i cukrzycy. Ale to nie wszystko!
Jagody nie tylko są pyszne, ale mają także fantastyczne korzyści zdrowotne!
1. Jagody są dobrymi przeciwutleniaczami
Zwłaszcza, jeżeli są jadane są prosto z krzaczka. Są bogatym źródłem witamin C, B, E, A, miedzi, selenu, cynku, żelaza. To wszystko wspomaga odporność, a gdy ona jest wystarczająco silna to nie złapiesz przeziębienia, gorączki i innych paskudnych wirusowych i bakteryjnych chorób zakaźnych.
2. Neutralizują wolne rodniki, które mogą mieć wpływ na choroby i starzenie się organizmu
Wynika to głównie z obecności antocyjanów, pigmentu odpowiedzialnego za kolor niebieski w jagodach.
3. Pomagają w redukcji tłuszczu z brzucha
Naukowcy z Michigan Cardiovascular Center uważają, że jagody mogą zmniejszyć ilość tłuszczu na brzuchu oraz zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i zespołu metabolicznego.
4. Pomagają w chorobach układu moczowego
Budowa kolonii bakterii, takich jak b-coli wzdłuż wyściółki wewnętrznej ścian dróg moczowych, jest odpowiedzialna za zakażenia powodujące zapalenie, pieczenie w trakcie oddawania moczu i inne komplikacje. Jagody mogą być w tym przypadku zaskakująco korzystne. Mają właściwości antybiotyczne, które
zapobiegają zakażeniu.
5. Ekstrakt z jagód pomoże spowolnić utratę wzroku
Może zapobiec lub opóźnić wszystkie problemy związane z oczami, takie jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmy, krótkowzroczność i nadwzroczność, infekcje siatkówki. Spożywanie 3 lub więcej porcji owoców dziennie, może zmniejszyć ryzyko związane ze zwyrodnieniem plamki żółtej, co wiąże się zazwyczaj z wiekiem.
6. Pomagają leczyć zaburzenia nerwicowe
Zapobiegają zwyrodnieniom i śmierci neuronów mózgowych komórek, a także przywracają zdrowie ośrodka układu nerwowego. Trudno uwierzyć, że te owoce mogą leczyć poważne choroby, takie jak choroba Alzheimera. Naukowcy odkryli, że dieta bogata w jagody znacznie poprawia zdolności uczenia się oraz umiejętności motoryczne u starszych zwierząt, co czyni je znacznie silniejszymi psychicznie niż młodsze.
7. Dobre przy chorobach serca
Wysoka zawartość włókien w tych genialnych antyutleniaczach i zdolność do rozpuszczania „złego cholesterolu” powoduje, że jagody są idealnym suplementem diety podczas leczenia wielu chorób serca. Wzmacniają również mięśnie sercowe.
8. Jagody są pomocne przy procesie trawienia
Dzięki błonnikowi nie będą występować zaparcia, a witaminy wspomogą pracę żołądka.
9. Jagody są pomocne dla osób chorych na raka
Zwłaszcza jelita i wątroby. U kobiet ryzyko na zachorowanie na raka jajnika zmniejsza się o 34%.
10. Naturalne antydepresanty
Jagody są owocami o właściwościach antydepresyjnych, a nie mają, tak jak leki, żadnych skutków ubocznych. Im ciemniejszy kolor owocu, tym więcej ma w sobie witamin.
Czytaj też: Jak powinna wyglądać dieta ROCZNEGO dziecka?
Źródło: Womenfitness.net
Zdjecia: Pixabay