Bez nich NIE MA świąt! Oto przepis na przepyszne świąteczne pierniczki!

Trudno wyobrazić sobie święta bez tych wspaniałych ciasteczek. Oto przepis na najprawdziwsze w świecie świąteczne pierniczki! Przetestuj go już dziś i ciesz się smakiem zbliżających się świąt!

Przepis nr 1. (na około 150 sztuk)

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki miodu
  • 800 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
pierniczki
Pixabay

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać jajka oraz miód i zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, kakao, gałkę muszkatołową, przyprawę do piernika, kardamon oraz imbir. Ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dosypać mąkę i wyrobić ciasto.

Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać jeszcze przez moment. Ciasto powinno być zwarte i nie przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto należy podzielić na części, a każdą z nich rozwałkować (na 3-4 mm grubości). Ciastka wykrawać foremkami. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut.

Przepis nr 2

Składniki

Potrzebujesz: 20 dkg mąki pszennej, ok. 25 dkg mąki razowej, 30 dkg miodu, 15 dkg cukru pudru, 15 dkg masła, 1 jajko, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 60 gr przyprawy do piernika i 2 łyżki kakao.

Przygotowanie

Miód podgrzać, dodać masło, ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju Wałkować podsypując mąką na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze – grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu. Wykrawać pierniczki. Piec około 8-10 minut w temperaturze 180oC. Ozdobić wedle uznania.

Smacznego!

Czytaj też: Świąteczne PIERNICZKI – PYSZNE i PROSTE – jeszcze zdążysz zrobić! Podajemy PRZEPIS!

Źródło: Tastyy.blogspot.com, Smakialzacji.blogspot.com

Zdjęcia: Pixabay

Komentarze

Komentarze