Dietetyk: ten fast food jest ZDROWSZY niż płatki. Jedz na ŚNIADANIE
Amerykańska dietetyczka Chelsey Amer radzi, aby zamienić płatki śniadaniowe na popularny fast food. Twierdzi ona, że dodaje on energii i jest zdrowszy. Co proponuje jeść? Amer poleca pizzę.
Pizza zamiast płatków
Po płatki śniadaniowe sięgają i dorośli, i dzieci. To szybkie w przygotowaniu pożywienie. Zdaniem Amer to zły wybór na śniadanie, ponieważ płatki zawierają niewiele witamin i minerałów.
Na dodatek składają się z węglowodanów prostych, po spożyciu których szybko ponownie odczuwamy głód (generują one nagły wzrost cukru w organizmie, a potem gwałtowny spadek).
Z tego względu zdaniem dietetyczki lepiej na śniadanie jeść pizzę. Zawiera ona węglowodany, białka i tłuszcze. Dzięki temu zaspokaja głód na dłużej. Dostarcza podobną liczbę kalorii – tak twierdzi Amer (jeśli decydujemy się na płatki śniadaniowe, wybierajmy te o kaloryczności poniżej 300 kcal na 100 gramów).
Wady płatków
Dietetyczka zwraca uwagę na problem z wyborem odpowiednich płatków. Większość z nich to produkty wysokoprzetworzone, z niepełnego ziarna. Niezdrowe są m.in. płatki kukurydziane z uprażonej kaszki, a także te z mąki (crunchy) pokryte miodem lub syropem. Niektóre zawierają tłuszcz utwardzany, mąkę pszenną, sól, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy.
„Nie mówię, że powinniśmy codziennie jeść pizzę na śniadanie. Należy jednak postępować zgodnie z naszymi zachciankami. Jeśli tego właśnie pragniesz, zrób to. Może uniemożliwi ci to późniejsze zjedzenie całego ciasta” – tłumaczy Amer.
Jeżeli jest na spodzie z pełnego ziarna, ma umiarkowaną ilość sera i dużo warzyw, to stanowi zdrowe śniadanie. Amer twierdzi, że każdy posiłek, który zawiera połączenie białka i błonnika (co zapewnia sytość i przeciwdziała skokom cukru) jest dobrym rozwiązaniem, nawet jeśli nie jest uważany za typowy na śniadanie.
Zobacz też: ŚNIADANIE, które “ROBI SIĘ SAMO”, podczas gdy Ty śpisz. BANALNY przepis
Źródło: usatoday.com
Źródło zdjęcia: Instagram