Dzięki TYM pokarmom zmniejszysz ryzyko zachorowania na RAKA!
Nie istnieje jedzenie, które zapobiega rakowi. Jednak, odpowiedni wybór pożywienia może pomóc w profilaktyce nowotworowej.
Każdy posiłek powinien się składać w ⅔ z pokarmów pochodzenia roślinnego, a w nie więcej niż ⅓ z białka zwierzęcego. Według American Institute for Cancer Research, powyższe proporcje są najlepszym narzędziem w zapobieganiu chorobom nowotworowym.
Jakie są jeszcze inne opcje?
Kolor – warzywa i owoce są bogate w składniki odżywcze pomocne w profilaktyce nowotworowej – im intensywniejszy kolor, tym więcej dóbr naturalnych. Z drugiej strony – spożywanie dużej ilości jarzyn sprzyja zachowaniu właściwej masy ciała, co także ma pozytywny wpływ na zdrowie. Dodatkowe kilogramy sprzyjają wystąpieniu m.in. raka jelita grubego, przełyku i nerek.
Kwas foliowy – chroni jelito grube, odbyt i piersi przed nowotworem. Produkty pełnoziarniste, jak np. płatki (owsiane lub śniadaniowe) są idealnym wyborem. Podobnie jak sok pomarańczowy, melon, truskawki, szparagi (i inne warzywa zielone) i jajka.
Jak najmniej przetworzone mięso – wędliny i parówki zawierają substancje chemiczne, które szkodzą całemu organizmowi, m.in. żołądkowi i jelitom.
Pomidory – mają w sobie cenny likopen, który prawdopodobnie (eksperci nie są pewni) odpowiada za jego przeciwnowotworowe właściwości.
Herbata (zwłaszcza zielona) – badania laboratoryjne wykazują, że zapobiega powstaniu raka i spowalnia rozwój już obecnego, jeśli chodzi o jelito grube, wątrobę, piersi, prostatę, płuca i skórę. Niektóre z długoterminowych badań wiążą zieloną herbatę z niższym ryzykiem zapadalności na nowotwory pęcherza moczowego, trzustki i żołądka.
Czytaj też: Oto NAJGORSZA dieta według naukowców! Byłaś na niej?
Winogrona (zwłaszcza różowe i fioletowe) – zawierają resweratrol, który ma silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Nie ma jednak pełnych dowodów, że jedzenie owoców i picie ich soku chroni przed rakiem.
Woda – chroni przed nowotworem pęcherza moczowego. Rozcieńcza potencjalnie rakotwórcze substancje i ogranicza ich kontakt z tkanką nabłonkową pęcherza.
Fasola – jest pełna składników odżywczych utrzymujących organizm w zdrowiu, więc zapobiega i nowotworom. W testach laboratoryjnych zatrzymała wzrost guzów.
Warzywa kapustne – tzn. brokuły, kalafior, kapusta, brukselka ujawniają właściwości przeciwrakowe w przypadku jelita grubego, sutka, płuc i szyjki macicy.
Kurkuma – w badaniach laboratoryjnych okazało się, że zapobiega transformacjom, rozrostom i przerzutom komórek nowotworowych.
Owoce jagodowe – zawierają kwas elagowy (silny przeciwutleniacz), który dezaktywuje niektóre substancje rakotwórcze oraz spowalnia wzrost komórek nowotworowych.
Przygotowanie – smażenie i grillowanie uwalniają substancje rakotwórcze. Duszenie i gotowanie na parze są zdecydowanie lepszym pomysłem.
Czytaj też: 10 korzyści zdrowotnych, które kryją w sobie jagody
Źródło: Health
Zdjęcia: Unsplash