JAJA TEJ MARKI ZOSTAŁY WYCOFANE Z OBROTU! Znaleziono na nich GROŹNĄ BAKTERIĘ
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego właśnie pojawiło się ostrzeżenie dotyczące produktu JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk. Zaobserwowano na ich powierzchni obecność bakterii Salmonella Enteritidis. Jej działanie może wywołać wiele niebezpiecznych dla zdrowia skutków.
O jaki produkt dokładnie chodzi?
Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
Producent – Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny – ostrzegają nas specjaliści z Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Zobacz też: Chcesz utrzymać cholesterol w normie? Weź sobie do serca te rady!
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny