Otręby owsiane – żywność, która odchudza.
Otręby owsiane to produkt spożywczy o właściwościach odchudzających. Podczas odchudzania szczególnie ważne są jego 2 właściwości, które od momentu pojawienia się otrąb w przewodzie pokarmowym sprawiają, że otręby zamieniają się w prawdziwą lepką gąbkę o zaletach odchudzających. Te właściwości to chłonność i kleistość.
Chłonność – wywołanie uczucia sytości
Rozpuszczalne włókna otrąb owsianych są zdolne pochłonąć tyle wody, że zwiększają swą objętość średnio 25 razy. Tak więc 12 gramów otrąb, czyli 1 łyżka stołowa, pochłonie w żołądku 300 gramów wody i uformuje kulę o masie 312 gramów, na tyle dużą, by wywołać szybkie i trwałe uczucie sytości.
Kleistość – zmniejszenie kaloryczności spożywanych posiłków
Otręby docierają do jelita cienkiego wymieszane z pokarmem. Na tym etapie jest to bogata w składniki odżywcze masa, która ma zostać strawiona, a zawarte w niej składniki odżywcze powinny trafić do krwiobiegu. W tym momencie otręby spełniają swoją zasadniczą funkcję. Dzięki dużej kleistości przylepiają się do wszystkiego co je otacza i w ten sposób przechwytują kalorie, które zawiera trawiona masa. Dzięki kleistości otręby zmniejszają kaloryczność spożywanych posiłków.
Inne właściwości
Wprowadzenie do codziennej diety tego produktu pozytywnie wpływa również na poziom cholesterolu we krwi. Otręby owsiane wykazują tu dobroczynne działanie – regulują poziom cholesterolu za pomocą zawartego w nich błonnika i beta-glukanów. Otręby hamują przyswajanie cukrów i ułatwiają trawienie. Są dobrym źródłem energii, ponieważ zawierają dużą ilość białka. Witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na pracę systemu nerwowego. Spożywanie tego produktu zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia takich chorób jak miażdżyca, cukrzyca i otyłość.