Pikantna zupa arbuzowa. Jak ją przygotować?
Zupa owocowa – jedni ją lubią, inni wprost za nią nie przepadają. A co, gdyby zupa owocowa miała wyrazisty i pikantny smak? Podajemy przepis na pikantną zupę arbuzową! Przetestujecie?
Przepis na pikantną zupę arbuzową
Pikantna zupa arbuzowa to miła odmiana dla tradycyjnej, słodkiej zupy owocowej. Jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje mało czasu.
-
Przepis autorstwa:
-
Porcje: 2
-
Czas przygotowania:
-
Czas gotowania:
-
Całkowity czas przygotowania:
-
Poziom trudności: łatwy
Czytaj też: Arbuz – czy można jeść go bez ograniczeń?
Składniki na pikantną zupę arbuzową:
- 6 filiżanek arbuza (posiekanego i bez pestek)
- 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
- 2 łyżki mięty, posiekane
- 1/2 łyżki płatków chili
- Oliwa z oliwek
Jak zrobić pikantną zupę arbuzową?
- Podsmaż pastę imbirowo-czosnkową i płatki chili na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Odstaw do ostygnięcia.
- Włóż arbuza i miętę do blendera i dokładnie połącz ze sobą składniki.
- Przełóż arbuzowe purée do rondla z płatkami imbirowo-czosnkowym i chilli i gotuj na wolnym ogniu, aż całość nieco zgęstnieje.
- Zupę dobrze przypraw, a następnie chłodź przez co najmniej 1-2 godziny przed podaniem.
- Możesz dodać kilka kostek lodu do zupy, polać ją łyżką oliwy z oliwek i podawać udekorowaną gałązką mięty.
- Zupę najlepiej jest spożywać tego samego dnia, w którym została ona przygotowana.
Smacznego!
Źródło: Food.ndtv.com
Zdjęcie: Pixabay