Pikantna zupa arbuzowa. Jak ją przygotować?

Zupa owocowa – jedni ją lubią, inni wprost za nią nie przepadają. A co, gdyby zupa owocowa miała wyrazisty i pikantny smak? Podajemy przepis na pikantną zupę arbuzową! Przetestujecie?

Przepis na pikantną zupę arbuzową

Pikantna zupa arbuzowa to miła odmiana dla tradycyjnej, słodkiej zupy owocowej. Jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje mało czasu.

  • Przepis autorstwa: Meher Mirza
  • Porcje: 2
  • Czas przygotowania: 
  • Czas gotowania: 
  • Całkowity czas przygotowania:
  • Poziom trudności: łatwy

Czytaj też: Arbuz – czy można jeść go bez ograniczeń?

Składniki na pikantną zupę arbuzową:

  • 6 filiżanek arbuza (posiekanego i bez pestek)
  • 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
  • 2 łyżki mięty, posiekane
  • 1/2 łyżki płatków chili
  • Oliwa z oliwek

Jak zrobić pikantną zupę arbuzową?

  • Podsmaż pastę imbirowo-czosnkową i płatki chili na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Odstaw do ostygnięcia.
  • Włóż arbuza i miętę do blendera i dokładnie połącz ze sobą składniki.
  • Przełóż arbuzowe purée do rondla z płatkami imbirowo-czosnkowym i chilli i gotuj na wolnym ogniu, aż całość nieco zgęstnieje.
  • Zupę dobrze przypraw, a następnie chłodź przez co najmniej 1-2 godziny przed podaniem.
  • Możesz dodać kilka kostek lodu do zupy, polać ją łyżką oliwy z oliwek i podawać udekorowaną gałązką mięty.
  • Zupę najlepiej jest spożywać tego samego dnia, w którym została ona przygotowana.

Smacznego!

Źródło: Food.ndtv.com

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze