Podstawowe zasady diety rozdzielnej – co jeść razem, a co oddzielnie by schudnąć?
Autorzy diety rozdzielnej podkreślają, że dieta rozdzielająca węglowodany i białko jest rozwiązaniem dla osób, które chcą żyć zdrowo i aktywnie, a także dla tych, którzy chcą stracić zbędne kilogramy. Jakie są podstawowe zasady diety rozdzielnej? Co jeść razem, a co oddzielnie?
Dlaczego powinniśmy spożywać białko i węglowodany oddzielnie?
Pożywienie zawierające białko i węglowodany powinno być przyjmowanie oddzielnie – trawienie białka wymaga mocno kwaśnego środowiska, natomiast węglowodany potrzebują środowiska zasadowego. Oba te elementy nie mogą być równocześnie przyswajane przez organizm. Ścisły rozdział białka i węglowodanów jest właściwie niemożliwy, gdyż większość produktów spożywczych zawiera oba te składniki, choć w różnych proporcjach. Zasada diety rozdzielnej polega na tym, by spożywać albo produkty bogate w białko, albo w węglowodany.
Najważniejsze zasady diety
W diecie rozdzielnej można łączyć produkty:
- z grupy produktów o dużej zawartości białka i grupy neutralnej,
- z grupy neutralnej,
- z grupy produktów o dużej zawartości węglowodanów i grupy neutralnej.
Typy produktów spożywczych
Przy podziale produktów na poszczególne grupy należy zwrócić uwagę na pewne szczegóły:
- Owoce zawierają dużo kwasów owocowych, które zaburzają trawienie węglowodanów. Stąd też większość owoców zalicza się do grupy produktów, które zawierają więcej białka, jakkolwiek są go pozbawione.
- Tylko „właściwe” mleko zaliczane jest do grupy produktów o przewadze białka. Zakwaszone produkty mleczne traktuje się jako neutralne, gdyż poprzez enzymatyczną fermentację kwasu mlekowego rozpoczyna się proces trawienny, odciążający organy trawienne.
- Podczas gdy całe jajko i białko należą do grupy produktów, które zawierają więcej białka, to żółtko ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, jest uznawane za neutralne. W przypadku sera żółtego zawartość tłuszczu decyduje o przynależności do grupy: tłusty ser od 45% zawartości tłuszczu jest neutralny, a w przypadku mniej tłustych gatunków sera przeważa zawartość białka, stąd zaliczane są one do grupy produktów bogatych w białko.
Produkty z grupy o dużej zawartości białka
- mięso (wołowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, drób, szynka i podroby),
- ryby (wszelkie gatunki ryb),
- owoce (owoce pestkowe, owoce cytrusowe, jagody),
- warzywa (gotowane pomidory, sok pomidorowy, przecier pomidorowy),
- jajka,
- mleko i nabiał (mleko o każdej zawartości tłuszczu, ser żółty do 45% tłuszczu w masie suchej),
- produkty sojowe.
Produkty z grupy o dużej zawartości węglowodanów
- zboże (pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, gryka, owies, kukurydza, proso, ryż),
- produkty zbożowe (mąka pszenna i ziemniaczana, kasza manna, chleb, płatki śniadaniowe, makarony, ciasto),
- owoce słodkie (banany, figi, daktyle, suszone owoce),
- warzywa bogate w skrobię np. ziemniaki,
- inne produkty np. piwo, cukier, miód, nektar gruszkowy, proszek do pieczenia.
Produkty z grupy neutralnej
- owoce takie jak rodzynki, czarne jagody, oliwki, awokado,
- warzywa i sałata (wszelkie surowe i gotowane warzywa liściaste i z rodziny kalafiorowatych),
- mleko i nabiał (wszelkie zakwaszone produkty mleczne, takie jak maślanka, kwaśne mleko, kefir, jogurt, śmietanka, a także śmietanka do kawy, bita śmietana, i wszystkie gatunki sera np. kozi, twarożek, mozzarella, mascarpone),
- tłuszcze roślinne do gotowania i smażenia, nierafinowane tłuszcze roślinne, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.