Close Menu
    Ostatnie wiadomości

    Konkurencja dla Labubu – Wakuku podbija rynek

    2025-07-06

    Powrót do formy po porodzie – kiedy i jak bezpiecznie zacząć ćwiczyć?

    2025-07-06

    Czy trzeba dopajać niemowlę karmione piersią podczas upałów? Położna wyjaśnia

    2025-07-04
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Konkurencja dla Labubu – Wakuku podbija rynek
    • Powrót do formy po porodzie – kiedy i jak bezpiecznie zacząć ćwiczyć?
    • Gigantyczne jelito w Opolu – edukacyjna atrakcja, która robi wrażenie (nie tylko na dzieciach)
    • Czy trzeba dopajać niemowlę karmione piersią podczas upałów? Położna wyjaśnia
    • Brak akceptacji rodziców a dziecko homoseksualne – kompleksowy poradnik dla rodziców
    • Czy mężczyzna może urodzić dziecko?
    • Czy można jeść surowego łososia? Sprawdzamy, czy to bezpieczne (i z jakiego sklepu)
    • Lusterko podczas porodu – czy warto je zabrać na porodówkę?
    Facebook X (Twitter)
    Dziecko i Figura
    • Strona główna
    • DZIECKO
    • Zdrowie
    • Mama i tata
    • Ciąża
    • Żywienie
    • Kontakt
    Dziecko i Figura
    Strona główna»Główna»POLSKA WOŁOWINA- nowe fakty! Zobacz, CZYM MOŻNA SIĘ ZARAZIĆ, jedząc MIĘSO CHORYCH KRÓW!
    Główna

    POLSKA WOŁOWINA- nowe fakty! Zobacz, CZYM MOŻNA SIĘ ZARAZIĆ, jedząc MIĘSO CHORYCH KRÓW!

    K WK W2019-02-062 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    chore krowy, wołowina, chore bydło, superwizjer
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Jakiś czas temu dziennikarze programu „Superwizjer” ujawnili wstrząsające fakty, dotyczące uboju chorych krów na terenie naszego kraju. Krowy w bardzo złym stanie trafiały do rzeźni w Kalinowie pod Ostrowią Mazowiecką, gdzie następnie przerabiano je na mięso.

    Zobacz też: Zobacz, gdzie trafiło MIĘSO Z CHORYCH KRÓW! Kolejne kraje BIJĄ NA ALARM

    Czym grozi spożycie wołowiny z chorych krów?

    Na to pytanie odpowiedzieli specjaliści, prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności w Zakładzie Higieny i Zarządzania Jakością Żywności SGGW i prof. Wojciech Kolanowski z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach.

    Profesor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zaznaczyła, że zanim mięso trafi do sklepów, musi przejść badania przedubojowe lub inne badania laboratoryjne. Wstępne badania przedubojowe wykonuje się po to, by zweryfikować czy u zwierzęcia występują „oznaki stanu, który mógłby mieć niepożądany wpływ na zdrowie ludzi”. Przykładem takich chorób mogą być np. gruźlica bydła, listerioza, toksoplazmoza, bruceloza czy też przenośne gąbczaste encefalopatie. Jeśli u bydła występuje któraś z wcześniej wymienionych chorób, potwierdza to badanie poubojowe.

    Mięso ze zwierząt niepoddanych badaniu weterynaryjnemu uznaje się za nienadające się do spożycia – przyznała w rozmowie z dziennikarzami „Rzeczpospolitej” prof. Kołożyn-Krajewska.

    Dodała również, że wszelkie zarazki występujące w chorym mięsie mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka.

    W przypadku chorobotwórczych mikroorganizmów, obróbka cieplna skutecznie eliminuje zagrożenie, pod warunkiem, że jest to wysoka temperatura w całym mięsie(…)Największym zagrożeniem może być spożywanie mięsa surowego lub poddanego delikatnemu ogrzewaniu (np. krwisty befsztyk)- podkreśliła specjalistka.

    Profesor Wojciech Kolanowski z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach zaznaczył natomiast, że wołowina zakażona laseczką wąglika spożyta przez człowieka może przynieść skutek śmiertelny.

    Wąglik to groźna, zwykle śmiertelna choroba zakaźna zwierząt domowych. Przenosi się na człowieka i może doprowadzić do zakażeń skóry, przewodu pokarmowego i płuc, a następnie śmierci – wyjaśnił w „Rzeczpospolitej” profersor.

    Specjalista dodał na koniec, że pochwala zachowanie dziennikarzy, którzy usilnie próbują nagłaśniać niebezpieczne praktyki ubojni. Przyznał, że sprawa nie powinna być zamieciona pod dywan, ponieważ chodzi o dobro i zdrowie ludzi.

    Bardzo dobrze, że dziennikarze odkrywają przed społeczeństwem naganne praktyki ubojni, bo odpowiedzialność za jakość produkcji została złożona na producentach, kontrole są rzadkie, a stały nadzór weterynaryjny jak widać przymyka niekiedy oko. Sprawa jest poważna, gdyż stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi – podsumował profesor.

    Źródło: Rzeczpospolita

    Źródło zdjęcia: Youtube

    chore bydło chore krowy chorych krów czym można się zarazić jedząc chore mięso superwizjer wołowina
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Powrót do formy po porodzie – kiedy i jak bezpiecznie zacząć ćwiczyć?

    2025-07-06

    Gigantyczne jelito w Opolu – edukacyjna atrakcja, która robi wrażenie (nie tylko na dzieciach)

    2025-07-05

    Czy trzeba dopajać niemowlę karmione piersią podczas upałów? Położna wyjaśnia

    2025-07-04

    Brak akceptacji rodziców a dziecko homoseksualne – kompleksowy poradnik dla rodziców

    2025-07-04

    Czy mężczyzna może urodzić dziecko?

    2025-07-03

    Czy można jeść surowego łososia? Sprawdzamy, czy to bezpieczne (i z jakiego sklepu)

    2025-07-03
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Nie przegap
    DZIECKO

    Konkurencja dla Labubu – Wakuku podbija rynek

    Wakuku – „dzikie dziecko z lasu” – staje do walki z fenomenem Labubu. Sprawdź, czym różni się od słodkiego „dziwoląga” i dlaczego może stać się idealną zabawką dla nowoczesnych rodziców.

    Powrót do formy po porodzie – kiedy i jak bezpiecznie zacząć ćwiczyć?

    2025-07-06

    Gigantyczne jelito w Opolu – edukacyjna atrakcja, która robi wrażenie (nie tylko na dzieciach)

    2025-07-05

    Czy trzeba dopajać niemowlę karmione piersią podczas upałów? Położna wyjaśnia

    2025-07-04
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Konkurencja dla Labubu – Wakuku podbija rynek

    2025-07-06

    Powrót do formy po porodzie – kiedy i jak bezpiecznie zacząć ćwiczyć?

    2025-07-06

    Gigantyczne jelito w Opolu – edukacyjna atrakcja, która robi wrażenie (nie tylko na dzieciach)

    2025-07-05

    Czy trzeba dopajać niemowlę karmione piersią podczas upałów? Położna wyjaśnia

    2025-07-04
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Polityka prywatności
    © 2025 https://dzieckoifigura.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.