Przepis na przepyszną shakshukę! Przetestujesz?

Shakshuka to jedno z najpopularniejszych dań świata. Jak ją przygotować?

Przepis na shakshukę

  • Autor przepisu: szef kuchni w Swaminandan – Crowne Plaza New Delhi Okhla
  • Porcje: 2
  • Czas przygotowania: 
  • Czas gotowania: 
  • Całkowity czas gotowania: 
  • Poziom trudności: średni

Jak zrobić smakowitą shakshukę?

Shakshuka to nic innego, jak pyszne pomidory i jajka, a konkretnie jajka smażone z dodatkiem ziół i przypraw wraz z pomidorami, podawane z obfitym dodatkiem świeżej pietruszki!

Składniki na shakshukę:

  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 80 gram cebuli (pokrojona w kostkę)
  • 10 gramów czosnku, posiekanego
  • kilka dojrzałych pomidorów (pokrojonych w kostkę)
  • 60 gramów pasty pomidorowej
  • papryka wędzona w proszku – 8 gramów
  • 8 gramów kminku w proszku
  • 5 gramów pieprzu Cayenne w proszku
  • 10 gramów soli
  • 5 gram suszonych ziół
  • 6 jaj
  • 10 gram pietruszki, posiekanej

Czytaj też: 3 najlepsze przepisy na kawę! Który wybierasz?

Jak zrobić shakshukę?

  • Rozgrzej oliwę na dużej patelni z pokrywką, na średnim ogniu i dodaj cebulę. Smaż na złoty kolor, a następnie dodaj paprykę.
  • Dodaj czosnek i suszone zioła i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  • Dodaj pomidory i wszystko dobrze rozgnieść.
  • Wymieszaj całość i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu.
  • Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • Wbij jajka.
  • Przypraw je lekko, zmniejsz ogień tak bardzo, jak to możliwe, przykryj i gotuj przez około 10 minut, aż danie będzie gotowe.
  • Podawać ze świeżą posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło: Food.ndtv.com

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze