BOMBA WITAMINOWA z domowego ogródka. Zobacz jak ją wykorzystać w swojej KUCHNI!
Najbardziej popularna jest w kuchni węgierskiej, meksykańskiej oraz hiszpańskiej. Ale i u nas zyskuje coraz większe uznanie. Jest idealnym dodatkiem do dań i naturalnym lekiem.
Papryka zwiera dużo witaminy C, beta-karotenu, związków mineralnych, w tym przede wszystkim potasu, a także sporo bioflawonoidów, które mają właściwości antynowotworowe. Można podzielić paprykę na słodką i ostrą. Ta druga zawiera duże ilości kapsaicyny, która jest odpowiedzialna za ostry smak.
W jakiej postaci jeść paprykę?
- surową, marynowaną, konserwową, faszerowaną, grillowaną
- słodką, jako dodatek do kanapek i sałatek
- ostrą, jako dodatek do dań gorących: sosów, gulaszów i zup
- suszoną i zmieloną, jako przyprawę (nasiona, gniazda nasienne oraz żyłki we wnętrzu owocu są niejadalne)
Odmiany papryki:
- bell – najpopularniejsza, słodka; występuje w kolorze czerwonym, żółtym lub zielonym; spożywana na surowo jako dodatek do sałatek i kanapek; wykorzystywana do przyrządzania leczo i sosów
- cayenne – ostra, długa; w wyniku jej suszenia i mielenia powstaje pieprz kajeński
- chili – bardzo ostra, o niewielkich czerwonych owocach; używana jako przyprawa
- jalapeno – bardzo ostra, o niewielkich zielonych lub czerwonych owocach; w postaci świeżej i konserwowej dodawana do sosów, zup, mięs i serów
- pepperoni – słodka, o wydłużonych owocach; dodawana do pizzy
- tabasco – ostra, o owocach długości 3-5cm; przyrządza się z niej sos tabasco.
KB