Dzieci, które oglądają TAKIE programy, odżywiają się o wiele zdrowiej!
Jak pokazują badania, dzieci, które oglądają programy o zdrowym odżywianiu, znacznie częściej wybierają zdrowe przekąski niż pozostałe dzieci…
Wpływ programów kulinarnych na dzieci
Według badań dzieci, które oglądały program kulinarny ze zdrową żywnością, były prawie trzy razy bardziej skłonne do wyboru zdrowej żywności niż te, które oglądały program pokazujący niezdrowe potrawy.
Badacze z Uniwersytetu Tilburga w Holandii, poprosili 125 dzieci w wieku od 10 do 12 lat o obejrzenie 10-minutowego holenderskiego programu telewizji publicznej przygotowanego dla dzieci. W nagrodę za uczestnictwo dzieciom zaoferowano przekąskę, którą mogły dowolnie wybrać z zestawu różnych opcji.
Zaskakujące odkrycia
Odkrycia, opublikowane w „Journal of Nutrition Education and Behavior” ujawniły, że dzieci, które oglądały program o zdrowym jedzeniu, znacznie częściej wybierały jedną ze zdrowych przekąsek – np. jabłko lub kilka plasterków ogórka – niż jedną z niezdrowych opcji – garść frytek lub garść solonych mini-precli.
Czytaj też: Co jeść, żeby mieć świetną sylwetkę?
„Wyniki tego badania wskazują, że programy o gotowaniu mogą być obiecującym narzędziem służącym do promowania pozytywnych zmian w preferencjach, postawach i zachowaniach dzieci związanych z jedzeniem” – powiedział główny autor badania Frans Folkvord z Tilburg University.
Wcześniejsze badania wykazały, że dzieci częściej spożywały pokarmy bogate w składniki odżywcze, jeśli brały udział w przygotowaniu potrawy, ale dostępność gotowych potraw i brak szkolenia w przygotowywaniu świeżej żywności, doprowadziły do spadku umiejętności gotowania wśród dzieci.
„Zapewnianie edukacji żywieniowej w środowisku szkolnym, może mieć istotny pozytywny wpływ na wiedzę, postawy, umiejętności i zachowania dzieci” – dodał Folkvord.
Czytaj też: Codzienne spożywanie jabłek CHRONI PRZED…
Źródło: CNN
Zdjęcia: Unsplash