Faworki Magdy Gessler. Idealne na Tłusty Czwartek. Sekretem przepisu jest…
Już w najbliższy czwartek będziemy obchodzili Tłusty Czwartek, czyli święto wszystkich łakomczuchów. W sklepach i cukierniach, jak co roku ustawią się gigantyczne kolejki po pączki, faworki i inne słodkie przysmaki…
Skąd wzięło się to słodkie święto?
Tłusty Czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim, jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako „zapusty”. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i tradycyjnie przypada na tydzień przed Środą Popielcową. Z uwagi na fakt, że data Tłustego Czwartku zależy od daty Świąt Wielkanocnych, dzień ten jest ruchomy.
Jak głosi staropolskie przysłowie:
Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
Czytaj też: Gessler OSTRZEGA! Nie kupuj tej ryby!
Przepis na faworki Magdy Gessler
Jeżeli nie chcecie kupować gotowych przysmaków, możecie przygotować je sami. Szczególnie wam polecamy przepis na faworki Magdy Gessler. Jego sekretem jest…
SKŁADNIKI:
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu
- 15 żółtek
- 200 g cukru
- 6 łyżek śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka araku
- 500 g smalcu do smażenia
- 100 g cukru pudru
- wanilia
PRZYGOTOWANIE
- Ucierać smalec do konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.
- Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Czytaj też: Magda Gessler KRYTYKUJE Polaków! „Jak są PIJANI to…”
Źródło: Onet.pl
Zdjęcia: Pixabay, Instagram/Ilovebake