Jak zorganizować idealny letni piknik? Podpowiadamy!

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz piknik dla dwojga, czy dla 10 osób, na pewno będziecie się dobrze bawić, jeśli będziesz pamiętać o kilku prostych zasadach! Do dzieła!

Lato – idealna pora na piknik!

Świeci słońce, latają motyle i kwitną kwiaty. To znaczy, że przyszedł czas na piknik! Posiłki na świeżym powietrzu wymagają jednak od nas pewnego przygotowania.

Wskazówki dotyczące transportu żywności

Chcesz zabrać ze sobą na piknik danie, które powinno się spożyć na ciepło? Zamiast przekładać je do innego pojemnika, trzymaj je w naczyniu do gotowania, aby jak najdłużej utrzymało ciepło i niepowtarzalny smak.

Jeśli naczynie do gotowania ma pokrywkę i uchwyty – weź czystą szmatkę i zawiąż ją, aby je zabezpieczyć. Możesz tak przechowywać zapiekanki, mięso lub przykładowo – pieczone szparagi z szynką.

Chcesz zabrać na piknik faszerowane jajka? Nie potrzebujesz specjalnego pojemnika do ich podania. Umieść każde jajko w foremce do pieczenia ciastek, aby ułatwić im podróż. Nie zapomnij też o zabraniu ze sobą papierowych talerzy, sztućców, kremu ​​z filtrem i kilku gier, w które będziecie grać na świeżym powietrzu.

Czytaj też: Dlaczego warto jeść śniadanie? Oto 7 powodów!

piknik
Unsplash

Oto kilka innych pomysłów:

  1. Rozważ zapakowanie dwóch pojemników – kosza piknikowego na zastawę stołową i nietrwałe przedmioty oraz chłodnicy na zimne potrawy i napoje.
  2. Zapakuj koszyk w odwrotnej kolejności, aby po przybyciu na miejsce pikniku łatwo było dostać się do potrzebnych przedmiotów. Na dnie ułóż niepsujące się jedzenie, następnie naczynia i zastawę stołową, a na końcu obrus lub koc.
  3. Nie masz koszyka? Bez obaw! Załaduj swoje gadżety do solidnego kartonu, plastikowego kosza lub nawet plecaka.
  4. Dokładnie oszacuj, ile jedzenia zjedzą twoi goście, aby uniknąć resztek.
  5. Weź ze sobą malutkie opakowania z przyprawami z restauracji typu fast food (keczup, musztarda, majonez). Opakowania te są idealne do łatwego spożycia na świeżym powietrzu.
  6. Zabierz ze sobą plastikowe torby, aby przywieźć do domu brudne naczynia i sztućce oraz worek na śmieci, jeśli na miejscu pikniku nie ma kosza.
  7. Zawijaj surowe mięso, drób lub ryby oddzielnie od gotowanej żywności, w szczelne plastikowe pojemniki lub zamykane plastikowe torby.
  8. Możesz zamrozić mięso przed zapakowaniem, aby dłużej pozostało zimne. Jest to szczególnie ważne, jeśli musisz podróżować na dużą odległość do miejsca pikniku lub jeśli jedzenie nie będzie grillowane natychmiast po przyjeździe.
  9. Nie gotuj częściowo żywności w domu, aby przyspieszyć gotowanie na miejscu pikniku; bakterie namnażają się szybciej w częściowo ugotowanej żywności.
  10. Zabierz ze sobą grę planszową, piłkę, softball i rękawicę łapacza lub frisbee, aby pobawić się ze swoimi gośćmi na świeżym powietrzu. Jeśli dołączą do ciebie dzieci, postaraj się wybrać park z placem zabaw w pobliżu.
  11. Podkręć nastrój pikniku o zachodzie słońca. Weź ze sobą kilka świec i mały bukiet kwiatów. Nie zapomnij też o nastrojowej muzyce.

Źródło: Tasteofhome

Zdjęcia: Piabay

Komentarze

Komentarze