Słodycze. KTÓRE najbardziej szkodzą zębom?
Spożycie słodyczy u dzieci i u dorosłych jest coraz większe. Jeszcze kilkadziesiąt tak temu były one podawane od czasu do czasu, czy na szczególne okazje. Teraz jednak jemy je codziennie.
Czy rodzaj słodyczy ma znaczenie dla naszych zębów? Które z nich najbardziej szkodzą naszemu uzębieniu?
Z uwagi na wysoką zawartość cukru, nie ma słodyczy, które nie niszczą zębów. Jak jednak mówi Urszula Jarosz, są pewne różnice.
Najbardziej szkodzą te słodkości, które przez dłuższy czas znajdują się w jamie ustnej. Są to więc landrynki, które ssiemy czy lizaki. Druga grupa to słodycze, które oblepiają zęby. Będą to więc gumy rozpuszczalne, krówki czy toffi. Fragmenty tych cukierków, nawet po umyciu zębów mogą pozostać w jamie ustnej.
Dentystka zwróciła też uwagę na szkodliwość żelków. Te składają się z cukru i kwasu. Cukier powoduje próchnicę, a kwas demineralizację szkliwa.
Czy zatem jakiekolwiek słodycze nam nie zaszkodzą?
Urszula Jarosz stwierdziła, że jeśli chcemy zjeść coś słodkiego, to wybierzmy czekoladę – najlepiej tę gorzką.
Pamiętajmy też, by po zjedzeniu słodkości umyć zęby i zachować odstęp do kolejnego posiłku.
Wyświetl ten post na Instagramie