Ma smak wołowiny i jest zdrowsze od kurczaka. Nie zgadniesz jakie MIĘSO jest OBECNIE NAJZDROWSZE!
Pod względem czerwonego koloru, kruchości i zapachu przypomina wołowinę, a jednocześnie jest chude i zawiera mnie tłuszczu niż kurczak. Mięso ze strusia uznawane jest obecnie za najzdrowsze.
Dlaczego warto je jeść? Oto jego zalety:
- delikatny, głęboki smak i soczystość, choć kolorem, kruchością i zapachem przypomina wołowinę,
- jest chude i zawiera mniej tłuszczu niż kurczak- 0,9% w mięsie surowym,
- niska zawartość cholesterolu – średnia zawartość mieści się w przedziale 35-68 mg/100 g mięsa,
- ma najwyższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych(ok. 35 %) , w tym omega 3- a są one najbardziej potrzebne dla prawidłowego rozwoju mózgu , wątroby i ośrodkowego układu nerwowego,
- ma korzystny stosunek kwasów omega 6 do omega 3- wynosi on 4:1 i taką proporcję zaleca Światowa Organizacja Zdrowia jako najzdrowszą bo taka zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, miażdżycę, cukrzycę i nowotwory,
- jest bogatym źródłem kwasu arachidonowego- jest on niezbędny do prawidłowej budowy układu nerwowego i wspiera układ odpornościowy,
- zawiera dużo witamin z grupy B i biologicznie aktywne peptydy- które poprawiają wydajność fizyczną, przez co mogą być stosowane w żywności dla sportowców,
- jest źródłem wielu minerałów, w tym żelaza, miedzi i selenu – wpływających na regulację wielu funkcji fizjologicznych i ma działanie przeciwnowotworowe,
- zawiera niską zawartość sodu – 43 mg/100g – dlatego polecane jest zwłaszcza dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze,
- jego biało zawiera dużo aminokwasów- odpowiedzialnych za wzrost i rozwój organizmu.
Zaskakującym jest też fakt, że europejskim liderem w produkcji tego mięsa jest… Polska! A przecież na polskich stołach strusina raczej jest mało znana. Dla Polaków, przywiązanych do swojej tradycyjnej kuchni i mięs znanych od pokoleń, strusina jest dość egzotycznym mięsem. Ciekawe czy wszystkie zalety tego mięsa wpłyną na jego konsumpcję i czy Polacy chętniej będą po niego sięgać w swojej kuchni.
źródło: newsweek.pl
zdjęcia: pixabay.com
KB