ZDZIWISZ się, jak łatwo możesz USUNĄĆ PESTYCYDY z powierzchni OWOCÓW. Wystarczy ŚRODEK, który każdy ma w KUCHNI!
Skuteczność tej metody potwierdziły badania przeprowadzone przez naukowców z University of Massachusetts w USA. Przemywali oni zanieczyszczone owoce trzema cieczami: czystą wodą, wodnym roztworem sody oczyszczonej oraz zatwierdzonym przez Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska środkiem wybielającym Clorox.
Najskuteczniejszy okazał się roztwór sody oczyszczonej- tej samej, której każdy z używa do domowych wypieków. Kąpiel owoców w roztworze trwała ok 12-15 min i usunęła 80 % tiabendazolu i 96% fosmetu- dwóch typów pestycydów.
Woda i roztwór z wybielacza okazały się dużo mniej skuteczne.
Dlatego warto zrobić owocom kilkunastominutową kąpiel w roztworze sody, by pozbyć się większość niepożądanych substancji z ich powierzchni. Należy jednak pamiętać, że pestycydy wnikają też w głąb owoców i około 20% z nich tam zostaje.
Źródło: interia.pl
Zdjęcie: pixabay.com
KB