5 sposobów na barszcz idealny!
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z prezentami, Mikołajem, pierogami i… barszczem. Często nie ma on takiego koloru, jaki byśmy chcieli. Co zatem zrobić, aby w święta zaskoczyć barszczem idealnym?
Święta już za pasem, więc na pewno dopięłaś już Wigilijne menu, na ostatni guzik. Zakupy zrobione, przepisy wybrane. Spieszymy ze wskazówkami na barszcz czerwony – prawdziwej ikony świąt! Co robić w sytuacji, kiedy pójdzie coś nie tak?
Aby barszcz nie stracił koloru
Żeby buraczki nie zmieniły koloru podczas gotowania, dodaj ok. 1/3 szklanki octu (jabłkowy lub winny). Możesz także pod koniec gotowania, dodać pokrojonego buraka. Dzięki temu dodasz odrobinę koloru. Innym sposobem jest dolanie ok. 2 łyżek, soku z cytryny.
Za słodki barszcz
Aby zupa miała odpowiednią kwaśność, dodaj cząstki jabłka (bez skórki). Jeśli to nie pomoże, możesz dodać sok z cytryny, bądź zalewę z kiszonych ogórków. Jednak nie za wiele! Kilka łyżeczek wystarczy.
Barszcz bez smaku
Zupa już gotowa, jednak jej smak pozostawia wiele do życzenia? Jest taki… nijaki? Przed podaniem dodaj do niego 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę.
Barszcz w wersji light
Obecne czasy odznaczają się duża popularnością ‘odchudzania’ tradycyjnych potraw. Zatem jeśli chcesz, aby Twój barszcz był w wersji fit, gotuj go na wywarze grzybowym, bądź bez dodatku tłuszczu.
Śmietanowy kleks
Chcesz dodać białą chmurkę na tle czerwonego barszczu? Dodając do niego śmietanę, najpierw ją troszkę ogrzej. Zmniejszy to prawdopodobieństwo ścięcia.