Uważaj co jesz! Te produkty mogą Cię ZABIĆ!

       Na świecie istnieje wiele produktów, które bez odpowiedniej obróbki mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Niektóre naprawdę Was zdziwią!

 

  1. Pędy bambusa – często używane w kuchni azjatyckiej. Pamiętajcie aby zawsze porządnie je ugotować! Jedzone na surowo, zawierają toksynę, produkującą cyjanek w jelicie.

 

 

 

 

 

  1. Maniok – roślina ta pochodzi z Brazylii, znany jest także w postaci sproszkowanej tapoci. Jego przygtowanie nie jest takie proste. Maniok przed spożyciem powinien być namoczony i sfermentowany a dopiero potem ugotowany. Jedzenie go na surowo może mieć śmiertelne skutki! Dlaczego?Ponieważ maniok zawiera cyjanogenne glukozydy, które uwalniają cyjanowodór.

 

 

 

 

  1. Kurczak – najpopularniejsze mięso na naszych stołach, surowy kurczak podatny jest na bakterie salmonelli.

 

 

  1. Rozdymka – nigdy nie słyszeliście o niej? To japońska trująca ryba i ich narodowy przysmak. Spożycie rozdymki źle przyrządzonej może skutkować zatruciem, nawet śmiercią. Trucizna jaką zawiera w sobie Fugu, jest groźniejsza nawet od cyjanku! Ponadto kosztuje bardzo dużo. Większość ludzi chwali sobie jej smak.

 

  1. Czerwona fasola – pewnie Was to zdziwi ale czerwona fasola także może okazać się niebezpieczna. Należy odpowiednio podgrzać ją do wysokiej temperatury aby pozbyć się toksyn, które w niej występują. Inaczej wygląda sytuacja z fasolą w puszkach, jej gatunki są bezpieczne.

 

 

Bądźcie ostrożni i czujni prz obróbce kurczaka, a rybę rozdymkę jedzcie tylko sprawdzonych miejscach. Smacznego!

Komentarze

Komentarze