Zaskakująca alternatywa dla tradycyjnego śniadania – jajecznica burrito!

CZAS przygotowania: 20min

POZIOM: łatwy

ILOŚĆ: 4 porcje

Składniki

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 4 różyczki posiekanych brokułów
  • 3 dymki, pokrojone w plasterki, osobno cebulka i szczypiorek
  • 1/4 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 duże jaja
  • 1/2 puszki odsączonej czarnej fasoli
  • 2 pełnoziarniste tortille
  • Garść startego sera cheddar
  • Liście kolendry
  • 1/2  szklanki salsy

Wskazówki

  1. Rozgrzej olej na średnim ogniu na patelni. Dodaj brokuły, cebulkę i dopraw do smaku 1/8 łyżeczki soli i pieprzu. Podsmażaj, aż brokuły będą kruche, od 4 do 6 minut.
  2. W międzyczasie ubij jajka z pozostałymi 1/8 łyżeczki soli i pieprzu do smaku. Dorzuć szczypiorek i fasole. Dodaj mieszankę jaj do brokułów. Podsmażaj, mieszając aż do ścięcia jaj, około 4 minut.
  3. Posyp tortille z serem i kolendrą. Nałóż jajecznicę. Zwiń tortillę w burritos. Przekrój na pół i podawaj z salsą.

Zawiera:  297 kalorii, 14 g tłuszczu (5 g tłuszczów nasyconych), 17 g białka, 26 g węglowodanów, 2 g cukru, 14 g błonnika, 668 mg sodu, 201 mg cholesterolu

DB

Źródło: Dr Oz The Good Life.

Foto: pinterest.com

Komentarze

Komentarze