Odkryto niezwykłe właściwości pokrzywy! To naturalny lek na…

Pokrzywa może pomóc w radzeniu sobie z depresją, zmęczeniem i obniżoną odpornością – powiedział w wywiadzie dla Radia Sputnik doktor med. Mikhail Ginzburg, dyrektor Instytutu Dietetyki i Dietoterapii Samara Research.

Cenne właściwości pokrzywy

Według Ginzburga, pokrzywa zawiera wiele bioaktywnych substancji, w tym flawonoidy oraz witaminy B9 i C. Ekspert zauważył, że roślina ta ma bardzo dobre właściwości poprawiające metabolizm.

„Pokrzywa może być czynnikiem stymulującym układ odpornościowy i regenerację komórek” – dodał Ginzburg.

Według eksperta, niedobór witaminy B9,  może wywołać anemię, choroby serca i depresję.

Ginzburg podkreślił, że prawie wszyscy mogą jeść pokrzywę.

„Powinniśmy być jednak nieco bardziej ostrożni w przypadku chorób żołądka, takich jak zapalenie żołądka lub choroba wrzodowa” – dodał specjalista.

Czytaj też: Oto 10 owoców o właściwościach leczniczych!

Czym jest pokrzywa?

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest ceniona w medycynie już od dawna. Starożytni Egipcjanie używali pokrzywy w leczeniu zapalenia stawów i bólu dolnej części pleców, podczas gdy wojska rzymskie pocierały się nią, aby utrzymać ciepło.

Liście pokrzywy mają strukturę podobną do włosów, które kłują, a także powodują swędzenie, zaczerwienienie i obrzęk. Jednak po przetworzeniu w suplement, wysuszeniu, liofilizacji lub ugotowaniu, pokrzywa może być bezpiecznie spożywana.

Badania łączą tę roślinę z szeregiem potencjalnych korzyści zdrowotnych, takich jak np.:

  • zmniejszanie stanów zapalnych
  • pomoc w leczeniu objawów powiększonej prostaty
  • pomoc przy katarze siennym
  • obniżanie ciśnienia krwi
  • obniżanie poziomu cukru we krwi
  • naturalny środek moczopędny
  • pomoc w gojeniu ran i oparzeń
  • poprawa zdrowia wątroby
  • zmniejszenie krwawienia

Nie tylko pokrzywa

W grudniu 2019 r. naukowcy z Śródziemnomorskiego Instytutu Neurologicznego we Włoszech wymienili korzyści wynikające z częstego spożywania papryki chili. Ich zdaniem pomaga ona przedłużyć życie i zmniejsza ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci o 23 procent.

W badaniu wzięło udział 22 811 osób, których stan zdrowia monitorowano przez osiem lat. Eksperci zauważyli, że ci, którzy regularnie spożywali czerwoną paprykę chili, byli o 40 procent mniej narażeni na śmierć z powodu zawału serca.

Źródło: Healthline

Zdjęcia: Pixabay

Komentarze

Komentarze