Ten produkt działa antyrakowo i wzmacnia kości! Jest pyszny i tani!

Doktor Mikhail Ginsburg, dyrektor Samara Research Institute of Dietetics and Dietotherapy przekonuje, że zielony groszek chroni przed rakiem i wzmacnia kości.

Wartości odżywcze zielonego groszku

Ginsburg zauważył, że w groszku znajduje się dużo białka i krzemu. Substancje te są niezbędne do syntezy kolagenu i elastyny, które biorą udział w procesach odmładzania skóry, a także wzmacniają kości, stawy i więzadła.

Ginzburg powiedział również, że zielony groszek jest ważnym produktem zapobiegającym rakowi. Warzywo to zawiera kwas nikotynowy, który ma działanie przeciwzapalne i chroni wewnętrzne ściany naczyń krwionośnych przed rozwojem miażdżycy. Substancja ta ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania chorobom związanym z wiekiem.

Czytaj też: Dlaczego warto jeść śniadanie? Oto 7 powodów!

Według wielu dietetyków, groszek pomaga poprawić pamięć i ma korzystny wpływ na centralny układ nerwowy i mózg ze względu na wysoką zawartość witaminy B1.

Skórka grochu zawiera również przydatne substancje: kwas askorbinowy i błonnik pokarmowy. Regularne spożywanie groszku korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Ze względu na wysoką zawartość białka i niską kaloryczność, groszek może pomóc osobom, które chcą schudnąć.

Czy groszek ma jakieś wady?

Niestety, tak, ponieważ jedzenie groszku może prowadzić do wzdęć. Ginzburg udzielił kilku porad dotyczących wyboru groszku. Jeśli chodzi o świeży groszek, kupujący powinni wybierać strąki o nasyconym zielonym kolorze bez suchych i białych plam. Dobry groszek, według dietetyka, powinien być mały i mieć zielony kolor.

Źródło: Sputnik

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze